IZBORNA KOMISIJA IPAK NIJE PROGLASILA REZULTATE? Haos u Podgorici, Vukčević tvrdi - nije bilo kvoruma

V.K.

02. 12. 2022. u 19:21

PREDSEDNIK Izborne komisije Podgorica Veselin Vukčević saopštio je da je "manjina u izbornoj komisiji pokušala da proglasi konačne rezultate" tvrdeći da je u nastavku današnje sednice "glasalo šest od 13 članova".

ИЗБОРНА КОМИСИЈА ИПАК НИЈЕ ПРОГЛАСИЛА РЕЗУЛТАТЕ? Хаос у Подгорици, Вукчевић тврди - није било кворума

Foto: Printskrin Jutjub/Dan

- Uprkos uputstvima i rešenjima Državne izborne komisije, kojima je naloženo Izbornoj komisiji Glavnog grada da donese odgovarajući akt u vezi sa podnetim prigovorima, na današnjoj sednici ovi članovi Komisije su ponovo opstruirali odlučivanje po prigovorima u nameri da protivpravno i nezakonito utvrde konačne rezultate lokalnih izbora. Zbog toga je predsednik Komisije zaključio sednicu - naveo je Vukčević.

On je saopštio da je pre toga konstatovano da Marko Mihailović, opunomoćeni predstavnik Demokratskog fronta u proširenom sastavu Izborne komisije Glavnog grada, nije više član Komisije, jer mu je prestala funkcija zbog prihvatanja kandidature za odbornika u Skupštini Podgorice.

- Ovo je doneto u skladu sa članom 20 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je propisano da kandidat na izbornim listama ne može biti u sastavu izbornih komisija i prestaje mu funkcija u ovim organima prihvatanjem kandidature za odbornika ili poslanika. Kako Demokratski front nije blagovremeno predložio lice koje bi funkciju zamenika člana obavljalo umesto Mihailovića, Komisija nije imala kvorum da nastavi sa radom i da donosi valjane odluke, jer je za donošenje valjanih i zakonitih odluka potrebna većina od sedam članova - dodao je Vukčević.

On je naglasio da po "Zakonu o izboru odbornika i poslanika i Poslovniku o radu nije moguće izabrati člana Komisije koji bi predsedavao sednicom umesto predsednika."

- Isto tako za donošenje zakonitih odluka na sednici Komisije u skladu sa članom 21 Zakona, potrebna je većina od sedam članova, što znači da je svaka odluka u čijem donošenju nije učestvovala većina od sedam članova nezakonita i ne proizvodi pravno dejstvo - zaključio je Vukčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!