CENE PRAZNE DŽEPOVE: Svetska banka predstavila ekonomske pokazatelje za Crnu Goru

Z. Z.

25. 10. 2022. u 07:32

EKONOMIJA Crne Gore će, prema prognozama Svetske banke, rasti sedam odsto. To je rezultat povećane potrošnje i oporavka turizma.

ЦЕНЕ ПРАЗНЕ ЏЕПОВЕ: Светска банка представила економске показатеље за Црну Гору

Foto: Arhiva Novosti

Ocenjuju, međutim, da je uz političku nestabilnost problem i inflacija koja će iznositi oko 12 odsto.

Prošlogodišnji rast BDP od 13 procenata nastavljen je i u ovoj godini, pa je ekonomija, prema rečima Marka Šifbauera, višeg ekonomiste Svetske banke, učinio Crnu Goru državom sa najvećom stopom ekonomskog rasta.

- Taj rast je podstaknut potrošnjom, a iza toga stoji snažna turistička sezona. Uprkos manjem broju turista iz Rusije i Ukrajine, vidimo da tokom ključnih letnjih meseci turizam je bio jednako snažan skoro kao i 2019. godine, pre pandemije, rekao je Šifbauer, predstavljajući redovni ekonomski izveštaj za Zapadni Balkan pod nazivom "Nakon kriza".

Ukazao je da su rasle zarade, da se nastavilo sa poreskim reformama, da je od januara do juna otvoreno 40.000 novih radnih mesta.

- To je impresivan broj, snažno je tržište rada, ali se povećala i stopa nezaposlenosti na 39 odsto ili onoliko koliko je bila pre pandemije. Ljudi su zabrinuti zbog rasta cena.

Procene su da će inflacija biti oko 12 procenata, što je veoma visoko. Oko dva odsto populacije završiće možda u zoni siromaštva, ali je to ipak niže nego u drugim zemljama Zapadnog Balkana, konstatovao je Šifbauer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)