NE DAJU MILU DA BLOKIRA DRŽAVU: DF dostavio skupštini predlog izmena Zakona o predsedniku i traži hitno usvajanje

V. KADIĆ

18. 10. 2022. u 09:07

DEMOKRATSKI front dostavio je juče parlamentu predlog izmena i dopuna Zakona o predsedniku Crne Gore kojim se preciziraju obaveze šefa države tokom trajanja mandata.

НЕ ДАЈУ МИЛУ ДА БЛОКИРА ДРЖАВУ: ДФ доставио скупштини предлог измена Закона о председнику и тражи хитно усвајање

Foto: V.K

Nakon što je predsednik države Milo Đukanović odbio da prihvati lidera Demosa Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove vlade, jer ne veruje da postoji parlamentarna porška, iako se 41 poslanik svojim potpisom usaglasio za to, Crna Gora je ušla u još dublju političku krizu.

"Zahtevamo hitni postupak donošenja ovog zakona zbog činjenice da predsednik Crne Gore nije, shodno svojoj ustavnoj obavezi dodelio mandat za sastav Vlade kandidatu koji je dobio podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupštine Crne Gore, čime je doveo u opasnost ustavni poredak Crne Gore. Imajući u vidu ozbiljnost trenutka u kojem se Crna Gora našla i moguće posledice po društvo, koje treba hitno preduprediti", navodi se u obrazloženju DF, dodajući da u okolnostima u kojima je Vlada izgubila poverenje i nastavila dalje da vrši dužnost, Đukanović, kako tvrde, ignoriše zahtev za novim konsultacijama "zloupotrebljavajući nedostatke postojećeg pravnog okvira".

Lideri Demokratskog fronta predstavili izmene, Foto V. K.

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije dao mandat kandidatu koji je dobio podršku većine i na taj način je ugrozio ustavni poredak.

- Veštački se izaziva institucionalna blokada. Predložili smo dobar zakon kako bismo otklonili nedostatke u funkcionisanju zamlje - rekao je Mandić na konferenciji za novinare, podsetivši da je predsednik države dužan da predloži mandatara koji ima podršku većine ukupnog broja poslanika, da on utvrđuje raspoloživost kandidata za mandatara u razgovoru s njim, a da ako Skupština ne usvoji predlog o skraćenju mandata, postupak o izboru mandatara se ponavlja.

- Dakle, predvideli smo zaštitu javnog interesa. Ako predsednik ne izvrši dužnost povodom postupka interesa mandatara, mandatarom će se smatrati kandidat koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika. Rešili smo i pitanje ambasadora.

Predsednik postavlja ambasadora na predlog Vlade i uz mišljenje skupštinskog odbora.

Dužan je da postavi kandidata za ambasadora kog je predložila Vlada ako ga je odbor podržao. Očekujemo potpunu podršku za ovaj zakon od predstavnika većine koja je pobedila 30. avgusta i nadamo se da će biti usvojen s najmanje 41 glasom - zaključio je Mandić.

Šef poslaničkog kluba Pokreta za promjene Branko Radulović saopštio je da taj zakon ima samo jedan cilj, a to je uspostavljanje pravnog i ustavnog poretka i "uklanjanje opstrukcija autokrate Đukanovića".

- Đukanović je davno trebalo da da mandat Lekiću. Kako to nije učinio, mi smo analizirali sve varijante da se uspostavi pravni poredak. Javni interes je da se mandat da Lekiću. U prvoj polovini narednog meseca imaćemo mandatara Lekića - uveren je Radulović.

NIKO DA NE BUDE IZNAD USTAVA

LIDER Demokratske narodne partije Milan Knežević kazao je da su izmene zakona predložili kako bi Đukanovića vratili u ustavne okvire.

- Niko ne može da bude iznad Ustava i zakona, pa ni Đukanović. Ovim zakonom je predviđeno i šta se dešava ako na zahtev predsednika ne dođe do raspuštanja Skupštine.

Tada je on dužan da ponovo sprovede proces konsultacija, jer je to jedini ustavni i zakonodavni put. Zakon nam je potreban jer Đukanović vešto koristi dešavanja u vladi - naglasio je Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)