EVROPSKA KOMISIJA POTVRDILA: Budva kandidat za Evropsku prestonicu kulture

Марија Стевановић
Marija Stevanović

17. 10. 2022. u 13:12

ODGOVARAJUĆI na pismo predsednika opštine Budva Mila Božovića, Evropska komisija je potvrdila da je prihvatila prijavu kandidature opštine Budva za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine.  

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ПОТВРДИЛА: Будва кандидат за Европску престоницу културе

Foto: Opština Budva

Ovo je danas saopšteno iz kabineta predsednika opštine Budva.

- Ovo je dobra vest za Budvu, za sve njene građane, ali i za građane Boke i cele Crne Gore. Hrabro i odlučno ulazimo u nadmetanje sa brojnim zainteresovanim gradovima Evrope za prestižnu titulu Evropske prestonice kulture. Verujem da imamo potencijal za pobedu, pobedu koja će dati veliki podsticaj napretku i transformaciji Budve, ali i čitave Boke - kaže Božović povodom vesti iz Brisela.

Ističe da je Evropska komisija dala rok do 11. novembra Budvi da dostavi kompletnu Aplikacionu knjigu koja predstavlja viziju promene grada nabolje kroz kulturu i kreativne industrije, međunarodnu saradnju, ali i putem brojnih infrastrukturnih projekata.

-Budvi je važno što ima podršku Vlade Crne Gore, Ministarstva kulture i gradova Boke u kandidaturi, jer jedino zajedničkim naporom možemo doći do istorijskog trenutka da jedan grad iz naše zemlje postane Evropska prestonica kulture. Činjenicama dokazano, ova titula donosi svakom gradu i regionu promenu nabolje u kulturi, socijalnoj politici, turizmu, ekonomiji uopšte. Na svaki uloženi evro, prema najnovijim istraživanjima, gradu i regiji se vraća 8-15 evra dovodeći nove investitore. Kultura postaje vodilja daljeg razvoja grada i regiona stvarajući još jači imidž i prepoznatljivost, prevazilazeći do tada poznate okvire. Bolja i otvorenija komunikacija sa svojim građanima omogućava veću snagu i podršku u daljem donošenju odluka važnih za grad i region - ističe Božović.

BONUS VIDEO - MILO SA ŠKALjARCIMA: Abazović o vezama vlasti Crne Gore sa kriminalcima i kriminalnim radnjama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna