SRAMNO: Temeljni ugovor proverava Darmanovićeva žena koja je sveštenike SPC nazivala jastrebovima

Novosti online

21. 07. 2022. u 10:23

NA PREDLOG predsednika države Mila Đukanovića, u timu koji će proveravati tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom našla se i supruga Srđe Darmanovića, visokog funkcionera DPS-a, Aneta Spaić.

СРАМНО: Темељни уговор проверава Дармановићева жена која је свештенике СПЦ називала јастребовима

Printscreen/Youtube

To je odlučeno nakon prekjučerašnjeg sastanka između predsednika Vlade Dritana Abazovića i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Spaićeva, međutim, ima interesantnu biografiju pored činjenice da je dekan Pravnog fakulteta u Podgorici. Ona je, naime, bila u ekspertskom timu Vlade Crne Gore dok je na njenom čelu bio Duško Marković, ni manje ni više nego za Zakon o slobodi veroispovesti.

Sveštenike nazivala jastrebovima, a odlučuje o Temeljnom ugovoru

U autorskom tekstu koji je objavljen nakon sastanaka koji su se vodili o Zakonu o slobodi veroispovesti Spaićeva je ocenila da su verodostojnici Srpske pravoslavne crkve željni političke borbe vođeni fatalnom privlačnošću politike, a ne ciljem kompromisa.

Ona je kazala da su „jastrebovi” SPC ponudu da primenu Zakona o slobodi veroispovesti, koji je dobio pozitivno mišljenje Venecijanske komisije Saveta Evrope, proglasi višegodišnji moratorijum dok ne prođe ispitivanje prvo pred Ustavnim sudom, a potom, i bez i pojedinačnog akta, pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, okarakterisali sramnom.

„Ako se zna da je u parlamentarnim demokratijama Vlada najčešći predlagač svih zakonskih tekstova, a neretko i amandmana na već donete zakone, pitam se šta je to bilo tako „nepristojno“, „nemoguće“, „nezakonito“, „protivno ratio-u”, u ovoj ponudi”, kazala je Spaićeva u autorskom tekstu.

Ona je kazala da opijeni litijama, osnaženi kampanjom koja se vodi protiv Crne Gore, vodeći klerici Srpske crkve nisu ni želeli dogovor.

Leposavić: Spaić tvrdi da su saopštenja Crkve neprikladna, a ne primećuje da je sveštenstvo nazvala jastrebovima

Tadašnji član ekspertskog tima Srpske pravoslavne crkve, a kasniji ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić reagovao je na autorski tekst Spaićeve i napravio paralelu da je ona zvanična saopštenja Crkve o pregovorima okarakterisala kao „neprikladna“ – ne primetivši, pri tom, način na koji je naslovljeno njeno obraćanje Crkvi i javnosti, kao i to da je sveštenstvo nazvala „jastrebovima“.

„A svoje ekspertske stavove svela tek na ideološko-političko agitovanje. Ako je ranije i postojala žal zbog nemogućnosti uvažene profesorice da prisustvuje drugom krugu razgovora, sada je jasno da ne bi naročito doprinijela pozitivnom ishodu dijaloga – barem dok postoji saglasnost da isti podrazumijeva elementarno međusobno uvažavanje. Iako je najavila ‘podrobnu analizu’ spornih pitanja, strijele koje je odapela nisu stigle daleko. Umjesto toga, može se dodatno saznati o tome koliko su neutemeljeni argumenti druge strane, ali i o stvarnim namjerama koje je Vlada imala u minulim pregovorima. Članica Vladinog tima se najprije osvrnula na to da je Crkva ‘odbila ponudu’ vlasti da bude ‘proglašen de facto višegodišnji moratorijum na primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti’. Iako je označila ovo rešenje kao faktičko, a ne pravno, ona je dalje navela da je bilo moguće da Skupština usvoji amandman kojim bi cio Zakon bio stavljen van pravne snage, a sva vjerska pitanja i prava (p)ostala neregulisana. Imajući u vidu ovu kontradiktornost, jasno je zašto Vlada nikada nije obrazložila niti pismeno upoznala Crkvu sa tim šta je u stvari bio njen predlog o ‘moratorijumu’. Stoga nema mjesta čuđenju zašto su pravnici Crkve konstatovali da nije dozvoljeno usmeno ugovarati nevaženje usvojenog Zakona. Ne treba posebno obrazlagati da nije bilo u pitanju nikakvo rešenje, već odlaganje problema i to takvo gdje bi Crkva i vjernici trebalo da vjeruju vlastima na riječ – po svoj prilici, samo do izbora“, saopštio je Leposavić.

Foto: Printscreen/RTS

Pored svega ovoga, kako tada navodi Leposavić, gospođa Spaić se i dalje pita šta to ponudu Vlade čini nepristojnom i ističe da je „teško verovati“ da zahtev za obaveznu registraciju predstavlja „izraz državnog zlostavljanja Crkve“.

„No, samo jedan pasus kasnije, ona nam potvrđuje, ne samo to da državno zlostavljane Crkve postoji, već i da ga se treba čuvati. Rekavši valjda više nego što je namjeravala, ona obznanjuje je da nije bilo u pitanju nikakvo uvažavanje države, već da je „ekspertski tim Vlade, razumljivo, odbio da prihvati pravne i istorijske nonsense i nebuloznu tvrdnju o istorijskom kontinuitetu i osmovjekovnom trajanju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“. Vlada i njeni pravni eksperti su, dakle, bili na pseudoistoriografskom zadatku likvidiranja pravnog subjektiviteta jedine kanonski priznate i istinski postojeće Pravoslavne crkve Crnoj Gori, uz krajnje autokratsko ignorisanje većine svojih građana i njihovog jasnog osjećanja i opredjeljenja. Zbog toga su njihovi argumenti neodrživi, a poslednji pregovori propali. Za koga je privlačnost politike fatalna i šta donosi vrijeme, ostavimo javnosti da sudi i svjedoči“, zaključio je Leposavić u svom tadašnjem odgovoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a