PRORUSKA VLADA PREPREKA KA EU: Socijaldemokratska partija ne može da pokrene inicijativu za skraćenja mandata Skupštini

V.KADIĆ

19. 07. 2022. u 06:34

ŠEF crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić izjavio je da partija čiji je počasni predsednik - SDP, ne može sama pokrenuti inicijativu za skraćenje mandata Parlamentu jer nema toliko poslanika, ali da veruje da će proevropske snage u Crnoj Gori ipak dobiti naredne izbore.

ПРОРУСКА ВЛАДА ПРЕПРЕКА КА ЕУ: Социјалдемократска партија не може да покрене иницијативу за скраћења мандата Скупштини

Foto: Jutjub

On je ogorčen odlukom Vlade, čiji je član, da usvoji predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ocenjujući da je kabinet premijera Dritana Abazovića izgubio kredibilitet. Tom potvrdom, kako je rekao, Vlada nema poverenje njegove stranke.

- Vlada nema našu podršku i tehničke formalizacije o skraćenju mandata od strane SDP-a će se desiti. Kao što vidite neko želi da zaustavi Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji - rekao je Krivokapić nakon sastanka sa koleginicom iz Prištine Donikom Gervale Švarc. - SDP nema dovoljno mandata da pokrene sam inicijativu o skraćenju mandata Skupštini.

Dodao je da je njihov stav jasan i da su najpoštenije rešenje izbori, uz podsećanje da je pre usvajanja odluke upozorio da se Crna Gora mora vratiti na evropski put.

- Upozorio sam da to nije evropska agenda i da se u rezolucijama Evropskog parlamenta jasno govori da je crkva antievropska agenda - rekao je Krivokapić. - Jasno je da Vlada iza koje stoje proruske snage nije Vlada koja može obezbediti ono što nam je potrebno na EU putu. Vlada je sama sebe na taj način destabilizovala. Smatram da je realno da se ponovo okupi većina koja je formirala ovu vladu i verujem da su proevropske snage dovoljno jake da se odupru proruskim uticajima.

BERLINSKI PROCES

Gervale Švarc kazala da je saradnja između "Kosova" i Crne Gore izvanredna, ne samo u bilateralnim odnosima. Uz to naglasila je da je postignuta saglasnost kada je u pitanju Evropska unija i da razvijanje tržišta vide u okviru Berlinskog procesa.

Krivokapić je naglasio da je smisao izbora da se dobije stabilna Vlada koja će sa punim mandatom moći da sprovodi ono što je obećano, a ne manjinska Vlada koja, kako je ocenio, nije imala sigurnu podršku nepunih 18 poslanika i koja ne može da rešava nijedno teško pitanje reformskog puta.

- Izbor je - izbori, stabilna vlada koja će završiti i ubrzati naš put u EU - poručio je ministar Krivokapić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati