SKANDAL U CRNOJ GORI: Trinaestojulska nagrada Andreju Nikolaidisu za tekstove o "srpskoj političkoj i crkvenoj agresiji"

V. K.

07. 07. 2022. u 09:45

PISAC Andrej Nikolaidis dobitnik je ovogodišnje Trinaestojulske nagrade za zbirku eseja "Hronika propasti", iako su se među koricama ove knjige našli najprizemniji tekstovi vezani za, kako ih je sam označio, "srpsku političku i crkvenu agresiju" na Crnu Goru tokom 2020. i 2021. godine.

СКАНДАЛ У ЦРНОЈ ГОРИ: Тринаестојулска награда Андреју Николаидису за текстове о српској политичкој и црквеној агресији

Andrej Nikolaidis, Foto Jutjub

Nekada prestižna nagrada potamnela je i ovog puta odlukom žirija čiji predsednik je Jasmina Nikčević, ideološki saborac nagrađenog kandidata, poznata po napadima na pokret litija. Kritičari navode da je "Hronika propasti" posvećena "transformaciji srpskog velikodržavnog projekta iz njegove rigidne klerikalne forme u perfidniji "inkluzivniji" oblik, čiji je ključni cilj stvaranje "Otvorenog Balkana, kao zamaskirane varijante Velike Srbije".

- Poznat je Nikolaidisov stav da pravoslavlje "smrdi kao kužna lešina, a da je njegova pastva zločinačka"! Dakle, on smatra da su pravoslavni vernici zločinci - navodi profesor dr Budimir Aleksić, poslanik Demokratskog fronta.

- Nikolaidis je poznat i kao zagovornik terorizma, jer kada je Republika Srpska slavila jubilej svog uspostavljanja javno je u svojoj kolumni zažalio što nije eksplodirala pripremljena bomba. Poznati su njegovi stavovi o Svetom Petru Cetinjskom i Njegošu, gde kaže da je "Njegoš genocidan na peru, a Sveti Petar Cetinjski na delu", te da je Njegoš u "Gorskom vijencu" uspostavio koordinate etničkog čišćenja koje je sproveo Radovan Karadžić, te da ovo delo treba zabraniti.

Nikolaidis je izazvao ogorčenje građana Herceg Novog kada je napisao da se gadi njegovih žitelja. Istom prilikom, ovaj grad je nazvao - balegom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024