PRAVOSLAVNA VERNA SILA NIJE ORUŽJE VATRE I BARUTA Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije o svom ustoličenju

V.K.

03. 07. 2022. u 18:18

ODREĐENE političke sile pokušale su da spreče ustoličenje na Cetinju septembra prošle godine, ali se zahvaljujući ljubavi Božjeg naroda i arhijereja sve završilo dobro i lepo, kazao je mitropolit Joanikije tokom posete i Eparhiji lovčanskoj Bugarske pravoslavne crkve i njenom arhipastiru mitropolitu Gavrilu.

ПРАВОСЛАВНА ВЕРНА СИЛА НИЈЕ ОРУЖЈЕ ВАТРЕ И БАРУТА Митрополит црногорско-приморски Јоаникије о свом устоличењу

foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

- Mi znamo, Vaše Visokopreosveštenstvo, da vi saosećate sa našim teškoćama, sa svim nevoljama kroz koje smo prolazili. Krepila nas je ljubav i milost Božija, sila Božija, ali i molitve svih pravoslavnih za očuvanje pravoslavne vere u Crnoj Gori. I mi smo doživeli da je sveta pravoslavna vera silna, da ona ima najjače oružje. To nije oružje vatre i baruta, niti neko drugo razorno oružje. Ona se bori istinom, ljubavlju, smirenjem, trpljenjem. Jednostavno svedočenjem Jevanđelja - kazao je Joanikije, koji je svome domaćinu potom uručio poklon  za hram Svetih Kirila i Metodija –ikonu Svetog Vasilija Ostroškoga, u znak sećanja na ovu zajedničku službu.

Mitropolit Joanikije  je mitropolitu Gavrilu uručio arhijerejsku panagiju sa likom Bogorodice Filermos.

- Zasužnjena je, nažalost, u muzeju na Cetinju, ali njena blagodat  sve nas ukrepljuje. I nadamo se da će se ona opet vratiti u hram Božiji, kazao je mitropolir Joanikije, poklonivši se ikoni Presveti Bogorodice Trojeručice, koja je kopija hilandarske ikone.

Zajedno sa mitropolitom Gavrilom i vikarnim episkopom Mihailom posetio je grob  blaženopočivšeg patrijarha bugarskog Maksima.

                                                                                                        

BONUS VIDEO:

VELIČANSTVENO IZ NIKŠIĆA: Desetine hiljada ljudi na ulicama - litiju predvodi patrijarh Porfirije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)