PUT ŽABLJAK-PLUŽINE PROHODAN ZA SAOBRAĆAJ: Očišćen sneg u maju

27. 05. 2022. u 13:32

IAKO u većem delu Crne Gore temperatura vazduha dostiže 30-ti podeok regionalni put, najkraća veza Žabljaka sa Plužinama tek je oslobođen od snežnih nameta.

ПУТ ЖАБЉАК-ПЛУЖИНЕ  ПРОХОДАН ЗА САОБРАЋАЈ: Очишћен снег у мају

foto Durmotorske inicijative

Predhodnih dana očišćeni su snežni nameti u dužini od stotinak metara na najkritičnijoj deonici ovog puta preko prevoja Sedlo.

Ono što je interesantno ove godine čišćenje puta, te najkritičnije deonice, umesto državnih ili opštinskih putara, čiji bi to trebao da bude posao, izvršili  su pokreta „Durmitorska inicijativa“ kako bi ovaj put učinile prohodnim za turiste i stočare.

-Blokada puta od snežnih nameta na dionici Žabljak-Plužine, preko prevoja Sedlo, svake godine predstavlja ozbiljan problem za sve privrednike i poljoprivrednike u našoj Opštini. Bivša lokalna vlast, iz godine u godinu, ne uspeva da pomogne turističkim radnicima i otvori "Durmitorski prsten" za turiste, niti da omogući stočarima da leti na vreme izdignu stada na ovaj lokalitet!-kazali su iz Durmitorske inicijative.

Nosilac liste za lokalne izbore ovog pokreta,  Radoš Žugić kazao nam je da su oni pokrenuli akciju i među članovima njihove grupe  za kratko vreme sakupili oko 1000 eura za gorivo, dok je mašine obezbedio Zeković kompany sa Žabljaka.A onda se sa reči prešlo na delo i ta kritična deonica puta je u kratkom roku očišćena.

Ovaj putni pravac, odnosno oko 20 kilometara kroz masiv Durmitora, koliko zbog snega, obično svake godine, ostane neprohodno do maja ili čak juna meseca, predstavlja posljednji u državi i šire na kome se ovaj posao obavlja.

Osim što povezuje Žabljak i Plužine, ova saobraćajnica je dio kružnog puta oko Durmitora dugog 85 kilometara. Veoma atraktivna turistička ponuda poznata je i kao „Durmitorski prsten“ jer opasuje ovu planinu sa svih strana a turistima koji je obilaze pruža prelepe kadrove zbog čega je i pogodna za foto safari.

Prohodnost puta čekali su durmitorski i pivski stočari kako bi izvršili pripremu za izdizanje svojih buljuka na katune.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024