MITROPOLIT JOANIKIJE: "Patrijarh došao da nas sabere i utvrdi na ovaj sveti praznik" (FOTO)

V. K.

12. 05. 2022. u 11:36

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije podsetio je na više od tri i po veka trajanja blagodati Svetog Vasilija.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Патријарх дошао да нас сабере и утврди на овај свети празник (ФОТО)

Foto: V. K.

- Poistovetio se svetitelj sa svojim narodom, crkvom. Njegovo nebesko pastirstvo i pokroviteljstvo se svuda u svetu proslavlja. Sveti Vasilije je novi Sveti Sava jer je išao njegovim stopama - kazao je mitropolit, ne krijući radost zbog prisustva patrijarha Porfirija. - Došao je da nas sabere i utvrdi na ovaj sveti praznik.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi jedan od najvećih praznika Svetog Vasilija Ostroškog, a tim povodom pod Ostrogom, u Crnoj Gori, liturgiju je služio patrijarh Porfirije u prisustvu desetine hiljada ljudi.

U liturgijskoj besedi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da smo se sabrali oko Svetog Vasilija kako bismo se vratili sebi, ispovedili, pokajali.

- Svakom čoveku se nešto suštinski desilo i kada dođemo ovde, znamo da je volja Božja da oni koji se uzdaju u njega imaju život večni. Nismo samo meso, krv, kost, materija. Ovde znamo da smo složeno i opet jedinstveno biće. Svetitelji Božji, a među njima i Sveti Vasilije, potvrđuju da je čovek sazdan kao duhovno biće. Reč Božja za nas je zapovest -  kazao je patrijarh Porfirije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!