PILOTI BLOKIRAJU PUT DO AERODROMA: Nezadovoljni radnici nekadašnjeg "Montenegro erlajnza" ponovo protestuju u Podgorici

I. D. STOJADINOVIĆ

05. 05. 2022. u 08:38

BIVŠI zaposleni "Montenegro erlajnza" danas će u 13.30 ponovo na pola sata blokirati saobraćajnicu ka Aerodromu Podgorica.

ПИЛОТИ БЛОКИРАЈУ ПУТ ДО АЕРОДРОМА: Незадовољни радници некадашњег Монтенегро ерлајнза поново протестују у Подгорици

Saša Zejak, Foto D. Milovanović/gradski-me

Oni su 11. aprila blokirali saobraćajnicu, a sedam dana kasnije protestovali ispred zgrade Ministarstva kapitalnih investicija. Oni traže isplatu sedam zarada, povezivanje radnog staža od 2017. i otpremnine.

"Montenegro erlajnz" već godinu je u stečaju, a još nijedan poverilac nije kroz taj postupak naplatio svoja potraživanja. Da se novac kojim raspolažu neće koristiti za isplatu radnika, već da očekuju pomoć države, poručili su i iz stečajne uprave.

Crnogorski avio-prevoznik u stečaju na kraju 2019. godine imao je 360 radnika, akumulirani dug od skoro 100 miliona evra, a vrednost kompanije tada je procenjena na minus 60 miliona. To su i bili razlozi zbog kojih je, sada već bivša vlada, smatrala da je likvidacija jedina opcija za kompaniju. U međuvremenu osnovana je nova nacionalna kompanija i u njoj je posao našla trećina radnika iz "Montenegro erlajnza", dok ostali imaju samo očekivanja da im država vrati dug i poveže staž.

Vrednost imovine bivšeg avio-prevoznika još nije zvanično procenjena, za sada je procenjena samo vrednost brenda "Montenegro erlajnza". Prema rečima stečajnog upravnika Saše Zejaka, beogradska revizorska kuća "Ernest i Jang brend" ocenila je da brend vredi 2,5 miliona evra. Kako je istakao, smatra da brend MA vredi više, ali poštuje stav renomirane revizorske kuće koja je i ranije radila procene imovine nacionalne avio-kompanije, pre njenog odlaska u stečaj.

Zejak je kazao i da ne želi da komentariše sudski postupak koji je u toku, te da ima puno poverenje u državne organe koji će u skladu sa zakonom okončati stečajni postupak i procesuirati sve državne organe, pravna i fizička lica koja su, eventualno, oštetila državu.

Stečajni upravnik, kako je dodao, ne piše zakone, već ih sprovodi.

- Prema tome, stečajni upravnik je uvek zaštitnik interesa poverilaca. Interes poverilaca su milioni koji će da se sliju u stečajnu masu, zahvaljujući stavu stečajnog upravnika i zalaganjem angažovanih osoba u postupku. Svakako, javnost će u skladu sa zakonom biti obaveštena o daljim postupanjima - zaključio je Zejak.

POMOĆ DRŽAVE

U STEČAJNOM postupku prvi u redu naplate su radnici, a kako je nedavno saopštila stečajna uprava, novac koji imaju neće koristiti za isplatu dugova radnicima i povezivanje staža, već očekuju da će im pomoći država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)