TRAŽE DA ATERIRA I LOŠ ZAKON: Povlačenje leks specijalisa o "Montenegro erlajnsu"?

I. D. S.

15. 12. 2021. u 07:39

VLADA je predložila ukidanje leks specijalisa za "Montenegro erlajns" jer je, kako je u Parlamentu obrazložio ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, on državi naneo ogromnu materijalnu štetu.

ТРАЖЕ ДА АТЕРИРА И ЛОШ ЗАКОН: Повлачење лекс специјалиса о Монтенегро ерлајнсу?

Mladen Bojanić (stoji), Foto Printskrin skupstina-me

Kako je precizirao, s obzirom na to da je Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila da Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj "Montenegro erlajnsa" nije usklađen sa Zakonom o kontroli državne pomoći, došlo se u situaciju da država isplaćuje velike iznose po osnovu potraživanja fizičkih i pravnih lica - na štetu budžeta.

- Po otvaranju stečajnog postupka, država je od ovog prevoznika potraživala 103 miliona, a stečajni upravnik je priznao svega 100.000 evra. Nadalje, 43 miliona evra državne pomoći, od ukupno 155 miliona koliko je uplaćeno "Montenegro erlajnsu" je završilo u "bunaru" - naglasio je Bojanić i istakao da nova vlast, poštujući propise, nije smela ni cent pomoći da usmeri u ovu kompaniju, iako je postojala želja da se spase nacionalni avio-prevoznik.

- Ova Vlada nije uradila ništa na štetu "Montenegro erlajnsa", već oni koji su ga doveli do kraha. Bivša vlast i menadžment su zaposlenima već dugovali po nekoliko zarada, iako su oni pošteno radili svoj posao, nemoćni da spreče loše upravljanje - zaključio je Bojanić.

Foto Investitor.me

Ispred opozicionog DPS, poslanik Danijel Živković je procenio da je ovo samo jedan od katastrofalnih poteza aktuelne Vlade, te da je Bojaniću cilj da predstavi kako je prethodna administracija bila nesposobna.

I za poslanika SDP Raška Konjevića je odluka o gašenju kompanije doneta je prebrzo, baš i osnivanje novog nacionalnog avio-prevoznika.

- Možda je bila moguća nova državna pomoć, kroz Zakon o reprogramu poreskog duga, po principu novih okolnosti na tržištu izazvanih pandemijom korone? Da to bude povod za bolje pregovaranje između Vlade i Evropske komisije - rekao je Konjević.

Ministar najavio rešenje

BOJANIĆ je najavio i Zakon kojim će se bivšim radnicima kompanije u stečaju isplatiti zaostalih sedam plata i povezati radni staž.

- Biće to rešenje slično onom za radnike iz metalske industrije, a da li ćemo uspeti da isplatimo sva nerealizovana potraživanja zavisiće od novca u budžetu - poručio je ministar kapitalnih investicija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)