ABAZOVIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI: Sastav nove vlade kompletiran, ipak nije saopštio imena

Novosti online

20. 04. 2022. u 12:39

MANDATAR za sastav Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas da je Crna Gora spremna da dobije 43. vladu, koja će imati 20 ministara i počivati na dva stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju.

АБАЗОВИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Састав нове владе комплетиран, ипак није саопштио имена

Foto V. K.

- Danas se ne bih bavio sastavom vlade, iako je on kompletiran, ni ekspozeom koji je takođe kompletiran. Sad je sve na poslanicima, na njima je da odluče kad će sednica. Što se mene tiče, ona može biti i sutra, ali su praznici pa je realnije da bude naredne sedmice - rekao je Abazović na konferenciji za novinare, predstavljajući koncept buduće vlade.

Abazović očekuje podršku 46 poslanika, pošto se, prema njegovim rečima, nije uspelo doći do 49, poručivši da to ne znači da su vrata bilo kome zatvorena.

- Tačno je da će Vlada imati 20 ministara, ali će imati 18 resora, a ne 20, jer su dva ministra bez portfelja. Imaće četiri potpredsednika - kazao je Abazović.

Rekao je da ima obavezu da sa svim kandidatima za ministre još obavi završne razgovore.

- Kad bude zakazana sednica, biće objavljena sva imena. Moj utisak je da su neka ministarstva u ovoj Vladi bila preglomazna - poručio je Abazović.

- Ova Vlada bi trebalo da ima kraći mandat, pa će obaveza svih ministara biti da povećaju svoju efikasnost - rekao je mandatar.

- Ideja je da Crna Gora umesto političke nestabilnosti dobije stabilnost, pomirenje i evropsku perspektivu. Nismo protiv izbora, ali jesmo protiv izbora kad ne funkcionišu institucije - naveo je on.

On je kazao da su prioriteti nove Vlade dogovor oko izbora nosilaca najviših pravosudnih funkcija.

- Usklađivanje regulative u oblasti pravosuđa sa evropskim i mišljenjem Venecijanske komisije, izborna reforma, revizija u oblasti prosvete i kulture i preispitivanje kadrovskih rešenja. Preispitivanje svih ugovora svih prethodnih vlada. Dalji nastavak reforme službi bezbednosti, predlaganje Zakona o popisu stanovništva - rekao je Abazović.

Mandatar je poručio da kada je reč o političkim prioritetima - "42. Vladu smo izgubili, jer ona nije mogla da nađe zajednički jezik sa poslanicima".

- Nastavak borbe protiv kriminala i korupcije, dinamiziranje pregovora sa EU, nastavak započetih ekonomskih reformi, regulisanje odnosa sa verskim zajednicama. Nastavak reforme javne uprave, ravnomerni regionalni razvoj, pročišćavanje biračkog spiska - kazao je Abazović.

On je rekao da misli da veći broj resora neće povećati troškove, jer će ministarstva koja se dele deliti i budžet.

Prethodna Vlada imala je 12 ministarstava.

Abazović je naveo da će se najvažnija pitanja donositi kvalifikovanom većinom.

Šef kluba poslanika "Crno na bijelo" Miloš Konatar sinoć je saopštio da je planirano da vlada ima 20 ministarstava i četiri potpredsednička mesta.

Vladu će, kako je naveo, činiti partije nacionalnih manjina u Crnoj Gori, SNP, SDP, CIVIS i Građanski pokret URA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni