LISICE ZA POLICAJCA I ŠPEDITERKU: U sklopu akcije u kojoj je uhapšena bivša predsednica VS, u Crnoj Gori privedeno još nekoliko osumnjičenih

V. KADIĆ - S. ĐOKIĆ

19. 04. 2022. u 20:55

PRIPADNICI Sektora za borbu protiv kriminala tokom prethodne noći i jutra, u nastavku akcije koja je započela hapšenjem bivše predsednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, uhapsili su više osoba zbog sumnje da su pripadnici kriminalne grupe ili da su obavljali određene kriminalne radnje za tu kriminalnu organizaciju. Među uhapšenima se nalaze pripadnici Uprave carina i policije.

ЛИСИЦЕ ЗА ПОЛИЦАЈЦА И ШПЕДИТЕРКУ: У склопу акције у којој је ухапшена бивша председница ВС, у Црној Гори приведено још неколико осумњичених

Foto in4s

Lisice na ruke stavljene su Miloradu Medenici, policajcu i nekadašnjem članu obezbeđenja Vesne Medenice (navodno njen rođak). Među privedenima su i špediterka Ivana Kovačević iz Podgorice i Nikšićanin Luka Bakoč, bivši fudbaler. Njima je nakon saslušanja određeno zadržavanje do 72 sata.

Takođe, uhapšen je i Vasilije Vanja Petrović iz Podgorice, sin Danila Petrovića, vlasnika građevinske kompanije Cijevna komerc. Nezvanično saznajemo da je u Budvi uhapšen Petar Milutinović, koji je ranije optuživan za šverc cigareta, vrednih 1,4 miliona evra. Potvrđeno je da su svi uhapšeni povezani sa policajcem Darkom Lalovićem i Milošem Medenicom (35), sinom uhapšene bivše predsednice Vrhovnog suda. Prijavom je obuhvaćeno i nekoliko osoba, koje se odranije nalaze na listi za izdržavanje kazne zatvora.

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet u slučaju sina Vesne Medenice, Miloša, nakon što je portal "Libertas" objavio podatke koje je Evropol dostavio crnogorskoj policiji i tužilaštvu, a na osnovu kojih se on navodno bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom drogom.

Bivšoj predsednici Vrhovnog suda koja je pre dva dana uhapšena na aerodromu Golubovci, neposredno pred poletanje za Beograd, određeno je tužilačko zadržavanje do 72 sata. Ovu odluku donela je specijalna tužiteljka Nataša Bošković. Medenica je negirala optužbe da je stvorila kriminalnu organizaciju i protivzakoniti uticaj. Zbog lošeg zdravstvenog stanja ona je vraćena u Klinički centar Crne Gore, gde će je policija čuvati do nove odluke tužioca.

Medenica je dovedena u zgradu Specijalnog državnog tužilaštva službenim vozilom koje je pratio policijski kombi. Njen advokat Zdravko Begović kazao je posle saslušanja da je Medenica iz zdravstvenih razloga i ranije putovala za Beograd, a da ni ovog puta nije htela da pobegne iz Crne Gore.

- Ona je u Beograd krenula iz zdravstvenih razloga uz svu prateću medicinsku dokumentaciju. Na aerodromu ju je policija zaustavila i pozvala u svojstvu građanina da bi je kasnije uhapsili - kazao je Begović.

Na pitanje da li je ovo hapšenje vezano za transkripte razgovora njenog sina Miloša, advokat je odgovorio:

- Možete sami da pretpostavite o čemu se radi, nemam ovlašćenje da dajem bilo kakvu drugu izjavu osim ovo što sam rekao. Medenica nije priznala izvršenje krivičnog dela i iznela je svoju protivargumentaciju "svega onoga što je navedeno u krivičnoj prijavi".

Poslanik Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta Jovan Vučurović izjavio je da DF uporno ukazuje na to da je ovaj režim, uz podršku tužilaštva i sudstva, deo kriminalne hobotnice koja je decenijama pljačkala i uništavala Crnu Goru i bila učesnik i nalogodavac brojnih zločina.

- Toliko je dokaza protiv Medenica da je ovo moralo da se desi, čak i u ovakvoj državi koja je decenijama u čeljusti mafije - rekao je Vučurović. - Videćemo, međutim, da li se stvari u zemlji zaista menjaju i da li ruka pravde dolazi po one koji su bili temelj Đukanovićevog zločinačkog režima ili je ovo neka druga stvar. Ne sme se zaboraviti činjenica da Medenica i slični njoj nisu izolovani slučajevi, već da su sve radili uz znanje i pod zaštitom Mila Đukanovića i vrha DPS.

ĐUKANOVIĆ: NE KOMENTARIŠEM

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović nije bio raspoložen da prokomentariše hapšenje bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

- Dozvolimo da državni organi odrade svoj posao. Moramo izbeći oholost institucija i omogućiti pravo na odbranu. Moramo izbeći da ljude unapred hendikepiramo u njihovoj odbrani. Ne komentarišem. Zašto ne zato što bežim. Ako ovoliko pričamo o vladavini prava moramo pustiti institucije da obave posao. Nemam nijednu informaciju na tu temu. Dozvolimo da nadležni organi rade svoj posao, poklanjam poverenje i tužilaštvu i sudstvu - kazao je Đukanović tokom predavanja koje je održao pred studentima Pravnog fakulteta, odgovarajući na njihova pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a