PERKA I PERKU IZNENADIO SNEG: Setna priča iz Berana

Марија Стевановић
Marija Stevanović

10. 04. 2022. u 20:58

U BERANAMA je sneg koji je osvanuo u nedelju iznenadio sve, ali posebno najpoznatiji par belih roda koje godinama posećuju grad - Perka i Perku.

ПЕРКА И ПЕРКУ ИЗНЕНАДИО СНЕГ: Сетна прича из Берана

FOTO: DRUŠTVENE MREŽE

Mnogi su se setili svojih "sezonskih gostiju", ali su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore poručili da ne treba brinuti, jer su ptice razvile brojne mehanizme za preživljavanje u ovakvim situacijama.

- Naime, one imaju perje i paperje kao važan izolacijski sloj i da bi bilo funkcionalno mora ostati suvo. U tu svrhu se kod ptica razvila trtična žlezda koja izlučuje masnu tvar, a kojom one, pomoću kljuna, premazuju svoje perje. Kod vodenih ptica, među koje spadaju i rode, ova žlezda je najbolje razvijena - saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica, uz napomenu da ptice imaju i poseban način razmene toplote između arterija i vena u nogama, tzv. protivstrujnu razmenu toplote.

- Noge ptica hladnije su od ostatka tela zbog čega je razlika između temperature okoline i nogu manja, a time je i gubitak toplote manji. Još jednu prednost predstavlja građa nogu, odnosno mala količina mišića i tkiva koji je izgrađuju, što omogućava toleranciju niskih temperatura. Ukoliko je jako hladno mogu se primetiti ptice koje stoje na samo jednoj nozi, dok drugu podižu među perje kako bi se ugrejale i kako bi se smanjio gubitak toplote. Pored toga u hladnim uslovima, pticama je potrebna i kvalitetna prehrana u dovoljnim količinama kako bi imale dovoljno energije za stvaranje toplote.

- Nadamo se da Rodići nisu potrošili sve masne zalihe tokom leta do Berana, ali i da su se fino popravili ovih par dana ručkajući na obalama Lima - poručili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

 

BONUS VIDEO:

BAKLjADA I TROBOJKE U NIKŠIĆU: Građani obeležavaju 23 godine od bitke na Košarama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)