"ZNANJE" ŠVERCUJU MOBILNIM: Prosvetari negoduju zbog varanja đaka na testu, traže mere ili ukidanje eksterne mature

I.D.S.

09. 04. 2022. u 07:39

POLAGANjE eksterne mature svake godine prate brojne kontroverze, od toga da učenici tokom testiranja prepisuju i koriste mobilne telefone do toga da pojedini kontrolori tokom polaganja pomažu đacima u rešavanju testova.

ЗНАЊЕ ШВЕРЦУЈУ МОБИЛНИМ: Просветари негодују због варања ђака на тесту,  траже мере или укидање екстерне матуре

Đaci polažu ispit, Foto Mediabiro

Ni ova godina nije izuzetak, te iz organizacije Prosvetna zajednica poručuju da je testiranje izgubilo svrhu, s obzirom na to da se svake godine nepravilnosti samo konstatuju, bez konkretnih aktivnosti kojima bi se one sprečile.

Ovogodišnju polemiku oko nepravilnosti na eksternoj maturi pokrenula je Olivera Leković, iz Prosvetne zajednice, kada je objavila poruku koju je dobila od roditelja čije dete je u tom trenutku polagalo test.

- Upravo traje eksterni ispit iz C-SBH jezika i književnosti i koriste se mobilni telefoni. Verujem da vi kao prosvetni radnik koji je na strani pravde, istine i časti neće ćutati. Smatram da je ovo bruka i sramota za sve institucije, a posebno zbog dece koja nisu sklona ovakvom načinu izrade testova. Nije prvi put, ali je vreme da se stane na kraj - poručuje roditelj u poruci.

Ovu pojavu kritikuju i roditelji i prosvetni radnici, te su više puta apelovali na Ispitni centar i Ministarstvo prosvete da reaguju u ovakvim slučajevima. Ipak, ima i đaka koji "bez pardona" kontaktiraju s profesorima koje bi platili da im uz pomoć telefona i "bubice" pomognu da polože test.

U Prosvetnoj zajednici ističu da su više puta ukazivali na ovaj problem, ali da je konkretna reakcija nadležnih izostala. Ističu da eksterno testiranje ne sme izgubiti svrhu, što trenutno jeste, inače ga treba ukinuti. Predlažu i da se preispita i ocena učenika i rad na testu u situacijama kada je učeniku zaključena niža ocena, a test uradi bez greške.

TRAŽE DOKAZE

IZ Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta saopštili su da će ispitati navode o nepravilnostima tokom polaganja eksterne mature. Pozvali su roditelje, učenike ili nastavnike koji imaju bilo kakav dokaz ili primedbu, da im se obrate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)