SAČUVATI POBEDU I ISPOŠTOVATI NARODNU VOLJU: Episkopi SPC sa jurisdikcijom u Crnoj Gori se obratili javnosti

M. S.

02. 02. 2022. u 16:29

EPISKOPI Srpske pravoslavne crkve sa jurisdikcijom u Crnoj Gori saopštenjem su se obratili narodu i javnosti.

САЧУВАТИ ПОБЕДУ И ИСПОШТОВАТИ НАРОДНУ ВОЉУ: Епископи СПЦ са јурисдикцијом у Црној Гори се обратили јавности

Foto: Mitropolija

- Mi, dole potpisani arhijereji ćemo sa našim sveštenstvom i verujućim narodom, sledeći Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, ići za Hristom Spasiteljem i nećemo deliti od Boga povereni nam narod po stranačkoj pripadnosti nego ćemo, kao i do sada, izgrađivati Crkvu i jedinstvo našeg naroda u svetoj pravoslavnoj veri i zajednici Duha Svetoga. Želeći da svaki čovek zadobije punu slobodu misli i savesti, ponajviše slobodu od greha, poštujemo različitosti nacionalnog izjašnjavanja i stranačkih opredeljenja i smatramo da, bez obzira na različitosti, svi treba da radimo za opšte dobro i opredelimo se, umesto za svađe i razdore, za iskreni dijalog - napisali su arhijereji u saopštenju.

Oni smatraju da će takvim iskrenim dijalogom najbolje rešavati probleme i dostići željenu harmoniju narodnog jedinstva, uz poštovanje svih pomenutih različitosti.

- Dužni smo poddetiti naš blagočestivi narod da borba za slobodu vere još nije završena i da Srpska Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori decenijama trpi gnusne klevete i nepravde od strane bivšeg režima čiji politički predstavnici i posle poraza na izborima 30. avgusta 2020. godine, šire mržnju i netrpeljivost protiv naše Crkve. Zbog nepravdi koje i danas trpimo od ostataka bivšeg režima ne vidimo rešenje postojećih društvenih problema u povratku bivše vlasti, pa ni kroz podršku nekoj manjinskoj vladi. Kako će, draga braćo i sestre, rješavati nagomilane društvene probleme i prienjivati civilizacijske standarde oni što svaki čas prete novim progonom Crkve, deportacijama sveštenstva i otimanjem svetinja!? Primećuete li kako ovih dana krotko i umiljato nude danajske darove narodu Crne Gore koji je upravo od njih branio svoje svetinje - pitaju se Episkopi SPC sa jurisdikcijom u Crnoj Gori Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkopi mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Metodije, zahumsko-hercegovački Dimitrije.

- Pobeda nad prethodnim bogobornim režimom 30. avgusta 2020. nije donela rešenje svih problema u društvu, ali zato ona jeste velika demokratska prekretnica. Stoga je, uvereni smo, treba sačuvati i ispoštovati narodnu volju. Dobar cilj može se postići samo dobrim sredstvima. Nije nam namera da kočimo društvene procese i u tom smislu očekujemo da će političari pobednici sa prošlih parlamentarnih izbora naći zajedničko rešenje za ovu ili neku novu vladu, koja će sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom ubrzo potpisati temeljni ugovor. Tako bi se dopriniello smirivanju tenzija u Crnoj Gori i postigla ravnopravnost svih vera u našoj državi - smatraju Episkopi SPC sa jurisdikcijom u Crnoj Gori.

BONUS VIDEO: MATIJA BEĆKOVIĆ U NIKŠIĆU - Ore se pesme o Kosovu, komite pokušale da naprave haos

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

„NE ČUJEM TE OD MIG-OVA“: Milan Knežević brutalno odgovorio poslaniku DPS, na njegovo tužakanje Briselu (FOTO)