DA LI JE BEČIĆ TRAŽIO OD VARTOLOMEJA AUTOKEFALNOST MIRAŠEVE CRKVE? Zvaničnog demantija nema, u medijima različite informacije

Novosti online

23. 01. 2022. u 20:00 >> 20:06

ZVANIČNIH informacija o tome šta je Bečić tražio od patrijarha Vartolomeja prilikom svoje posete još uvek nema, ali su se u medijima pojavile dve oprečne priče.

ДА ЛИ ЈЕ БЕЧИЋ ТРАЖИО ОД ВАРТОЛОМЕЈА АУТОКЕФАЛНОСТ МИРАШЕВЕ ЦРКВЕ? Званичног демантија нема, у медијима различите информације

Aleksa Bečić i patrijarh Vartolomej

Naime, grčki portal ekklisiaonline.gr objavio je članak gde se govori da će se patrijarh srpski g. Porfirije sastati sa patrijarhom Vartolomejem, a kako navode, interesantno je što je taj događaj najavio prilikom susreta sa predsednikom crnogorske Skupštine Aleksom Bečićem, koji je došao u vaseljensku patrijaršiju da traži autokefaliju za takozvanu crnogorsku pravoslavnu crkvu. Informacija o poseti patrijarha Porfirija je ubrzo demantovana, navodeći da patrijarh nije planirao posetu Fanarima.

Međutim, ono što nije demantovano, a navedeno je u tom konkretnom članku jeste da je predsednik Skupštine Aleksa Bečić zatražio od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da pomogne pri odvajanju crkve u Crnoj Gori od Srpske pravoslavne crkve, prenosi portal "24sedam". 

Ova informacija nije još uvek demantovana, niti iz kabineta predsednika Skupštine niti iz Patrijaršije/Mitropolije. Ističe se činjenica da se Aleksa Bečić zaista sastao sa patrijarhom Vartolomejem, čime se pohvalio putem svojih zvaničnih naloga na društvenim mrežama, gde je diplomatski preneta poruka patrijarha Vartolomeja čestitka i zahvalnosti za lojalnost Mitrpoliji crnogorsko-primorskoj (a ne celoj SPC).

Portal takođe podseća na "epizode" koje su imali predsednik Vlade Zdravko Krivokapić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, a koji su donekle prećutane. Ističu da je Zdravko Krivokapić prilikom svoje posete Svetoj Gori posetio manastir Vatoped, a ne i Hilandar, jedini manastir Srpske pravoslavne crkve koji je podigao otac prvog srpskog arhiepiskopa svetog Save, sv. Simeon Mirotočivi, te da predsednik Vlade Crne Gore izbegava potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, i potencira da isti bude potpisan na Cetinju a ne u Beogradu.

Takođe, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, prilikom jedne posete Americi, pokušao je da sakrije posetu episkopu carigradske patrijaršije u Americi, Elpidiforu.

IN4S: Bečić nije lobirao za autokefalnost

Sa druge strane, portal IN4S navodi da u krugovima Carigradske patrijaršije saznaje da predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić nije lobirao za autokefalnost takozvane „crnogorske crkve“ kako je objavio portal “Analitika”.

"Patrijarh Vartolomej je u dugom i srdačnom razgovoru energično podržao jedinstvo Srpske pravoslavne crkve, naglasivši da je on lično raščinio Miraša Dedeića i to smatra dobrom odlukom.

Na sastanku je bilo razgovora o unutrašnjim prilikama u Crnoj Gori, gde je patrijarh Vartolomej pokazao visok nivo informisanosti šaljući poruku da se otvorena pitanja moraju rešavati dijalogom, naglašavajući da je Srpska crkva u Crnoj Gori jedina kanonski priznata i da je sa zabrinutošću pratio nastojanje bivših vlasti da otuđe njene hramove i imovinu", navodi ovaj portal. 

Izvor IN4S, kategorično demantuje da se ni u jedom trenutku nije govorilo o Makedonskom i Ukrajinskom pitanju, kao i da je žutu štampu kao oružje u rukama raznih vidljivih i nevidljivih pojedinaca i moćnih organizacija, prepunu senzacija, političkog marketinga uzaludno demantovati.

BONUS VIDEO:

Lično sam raščinio Miraša Dedeića iz naše Svete crkve i to smatram ispravnom odlukom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)