VEĆA BRIGA I ZA STARIJE KORISNIKE: U Herceg Novom sve spremno za početak dogradnje Dnevnog centra za decu sa smetnjama i teškoćama u razvoju

V. VUJNOVIĆ

05. 01. 2022. u 06:34

BUDžETOM Opštine u Herceg Novom, za dogradnju Dnevnog centra namenjenog deci sa smetnjama i teškoćama u razvoju je planirano 70.000,a iz državnog budžeta još 200.000 evra.

ВЕЋА БРИГА И ЗА СТАРИЈЕ КОРИСНИКЕ: У Херцег Новом све спремно за почетак доградње Дневног центра за децу са сметњама и тешкоћама у развоју

Dnevni centar u Sutorini / Foto V. Vujnović

- Već smo dobili urbanističko-tehničke uslove za dogradnju oko 100 kvadrata, a do kraja meseca bi trebalo da započne i projektovanje - kaže predsednica Opštine Vesna Samardžić. - Plan je da tokom godine zaokružimo transformaciju ove ustanove u dnevni boravak pod radnim nazivom "27+".

Ni direktorka Dnevnog centra Dragica Kosić ne krije zadovoljstvo...

- Zahvaljujem svima koji su razumeli potrebu korisnika kojima je neophodno da nastave korišćenje naših usluga, a prvenstveno poslanicima Skupštine Crne Gore, koji su amandmanima pomogli da se zakon promeni ne samo po pitanju smeštaja za starije korisnike, već i u delu koji se odnosi na participaciju roditelja - objašnjava Dragica Kosić, precizirajući da će nove prostorije biti dograđene uz postojeći Dnevni centar, lane otvoren u Sutorini.

Inače, u okviru projekta "Poboljšanje kvaliteta usluga koje se pružaju deci sa smetnjama i teškoćama u razvoju, kroz uvođenje novih usluga obuke i savetovanja za decu, roditelje i zaposlene", već je nabavljen mini-bus, organizovana je obuka zaposlenih i uvedena usluga savetovanja.

- Aktivnosti koje finansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore su započele prošlog januara, sa oko 79.000 evra, a dragocena je bila i podrška lokalne samouprave u Herceg Novom, te Kancelarije za međunarodnu saradnju, sa kojima smo pisali projekat. Predsednik Skupštine Ivan Otović nam je lično pomogao da osmislimo budžet - ističe Dragica Kosić.

A, mini-bus sa 17 sedišta mnogo znači jer jedan broj korisnika pohađa školu u Zelenici, dok su svi zaposleni završili dva ciklusa edukacije na Žabljaku - za podršku porodicama, te rad sa osobama koje imaju autizam i kombinovane smetnje. U okviru istog prijekta, i za kolege iz Nikšića, Podgorice, Danilovgrada i Pljevalja je organizovana besplatna obuka, jer licencirane usluge Drnevnog centra podrazumevaju i angažovanje psihijatara, defektologa i psihologa izvan ustanove.

Prvi čovek Herceg Novog Stevan Katić ocenjuje da su, i pre početka proširenja kapaciteta, osnaženi kapaciteti ustanove, pa najavljuje da će ove godine nastaviti da unapređuju uslove rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)