RANO OTKRIVANJE PROBLEMA: U Trebinju pokrenut projekat o radu sa decom sa smetnjama u razvoju, definisane procedure i način postupanja

D. CURAĆ

13. 12. 2021. u 07:13

GRAD Trebinje zajedno sa predstavnicima više institucija i organizacija iz tog grada, potpisao je Protokol o postupanju i saradnji nadležnih institucija u oblasti socijalne zaštite i inkluzije. Protokolom su definisane procedure i način postupanja u vezi sa radom sa decom sa smetnjama u razvoju.

РАНО ОТКРИВАЊЕ ПРОБЛЕМА: У Требињу покренут пројекат о раду са децом са сметњама у развоју, дефинисане процедуре и начин поступања

Potpisivanje protokola / Foto D. Curać

Kako kažu u dečjem vrtiću "Naša radost", jednom od 17 potpisnika, cilj je da se deca iz osetljivih kategorija detektuju u najranijem uzrastu.

- Vrtić je mesto koje najviše dece iz Trebinja pohađa u uzrastu od godinu do šeste godine i svakako da će se tu najranije detektovati i priređivati individualni program rada za decu sa poteškoćama u razvoju - istakla je Janja Ćapin, direktor vrtića "Naša radost".

Trebinje će ovim protokolom dobiti Centar za rani rast i razvoj dece sa poteškoćama u razvoju, u kojem će raditi osoblje koje je prošlo adekvatnu edukaciju, ali i kojim će biti povezane sve relevantne institucije.

- Cilj je da se kompleksni problemi porodica posebno dece, koja su u fokusu Unicefa, da se bilo kakvi problemi i rizici što pre detektuju, da se uredi protokol, ali i dotoci informacija između relevantnih institucija kako bi se na vreme reagovalo - rekla je Jasmina Babić, konsultant za socijalnu zaštitu Unicefa.

U Grad Trebinju kažu da će ovaj projekat trajati tri godine, a kako je istaknuto obuke kadra će raditi stručnjaci iz ove oblasti iz regiona.

ZA OBUKU KADRA 100.000 KM

PREMA rečima gradonačelnika Trebinja, Mirka Ćurića, ukupna vrednost projekta je 100.000 KM, a učešće Grada je 30.000.

- Većinom se radi o obukama kadra, kako da postupa, šta da uradi u kojoj situaciji i smatramo da je izuzetno važno - rekao je Ćurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove