DISKRIMINACIJA TRAJALA DUŽE OD 10 GODINA: Asistenti u nastavi dobili pravo na zaposlenje na neodređeno vreme

B. Dabić

14. 12. 2021. u 11:36

VIŠEDECENIJSKA nepravda prema asistentima u nastavi u Crnoj Gori konačno je ispravljena usvajanjem Predloga izmene Zakona o vaspitanju i obrazovanju dece sa posebnim obrazovnim potrebama, koji je usvojila Skupština Crne Gore 13. decembra.

ДИСКРИМИНАЦИЈА ТРАЈАЛА ДУЖЕ ОД 10 ГОДИНА: Асистенти у настави добили право на запослење на неодређено време

Foto: P. Milošević

Izmene Zakona omogućavaju asistentima u nastavi da ostvare pravo na zaposlenje na neodređeno vreme.

U Crnoj Gori ima oko 2.500 dece sa posebnim potrebama, a asistenata u nastavi skoro pet puta manje nego što bi trebalo. Uz neprilagođene norme, oko 400 asistenata u nastavi do sada je bilo diskriminisano jer nisu mogli ostvariti pravo na rad na neodređeno vreme  u Crnoj Gori i to duže od 10 godina (od 2009. godine) zbog čega su bili u neravnopravnom  položaju u odnosu na zaposlene u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Poslanici su 13. decembra većinom glasova usvojili Predlog izmene Zakona o vaspitanju i obrazovanju dece sa posebnim obrazovnim potrebama koji je Prava Crna Gora podnela Skupštini. Podsetimo, dosadašnji Zakon o vaspitanju i obrazovanju dece sa posebnim obrazovnim potrebama ne daje asistentima u nastavi pravo na rad na neodređeno vreme, već samo na određeno. 

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić u obrazloženju Predloga za izmenu Zakona o vaspitanju i obrazovanju dece sa posebnim obrazovnim potrebama podsetio je da  dosadašnji Zakon o vaspitanju i obrazovanju dece sa posebnim obrazovnim potrebama ne daje asistentima u nastavi pravo na rad na neodređeno vreme, već samo na određeno. 

Do sada asistenti u nastavi mogli su da rade samo do 30. juna. Tokom jula i avgusta su nezaposleni, a sa početkom svake školske godine morali su ponovo da konkurišu za posao asistenta u nastavi. 

- To je nepravda prema njima, jer ne mogu da ostvare svoje pravo na rad na neodređeno vreme, iako mnogi od njih godinama rade u istoj školi - zaključio je Milačić ističući da je neophodan naglašeno senzibilan, posvećen i odgovoran pristup, imajući u vidu da je reč o deci sa invaliditetom.

Iz Udruženja dece sa smetnjama u razvoju "Naše sunce" potvrdili su da i dalje nemaju dovoljan broj asistenata u nastavi u školama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)