DA MASIRAJU SAMO LICENCIRANI: Komora fizioterapeuta odlučna da se izbori sa nelojalnom, i nestručnom konkurencijom

Z. Z.

13. 12. 2021. u 06:34

NIJE retkost da u kućnim uslovima - u improvizovanim sobicama, sa mirisom sveća i samo pomoću ruku - mnogi, bez ikakvog znanja i umeća, a da ne pominjemo škole, nude usluge masaže i fizioterapije.

ДА МАСИРАЈУ САМО ЛИЦЕНЦИРАНИ: Комора физиотерапеута одлучна да се избори са нелојалном, и нестручном конкуренцијом

Foto V. Danilov

Inače, u Crnoj Gori ima 700 fizioterapeuta, a samo nešto više od polovine - oko 400 njih - poseduje odgovarajući sertifikat.

- Zaposleni fizioterapeuti, kako u javnom, tako i u privatnom zdravstvu, moraju da budu licencirani, ali mnogi "plivaju" u sivoj zoni, pružaju usluge u ordinacijama koje nemaju dozvole za rad. Zato molimo nadležne, naročito Upravu za inspekcijske poslove, da kontrolišu ovakve pojave - poručio je Nemanja Peković, član izvršnog odbora Komore fizioterapeuta.

Poseban problem je to što se Komori plaća članarina, a ima onih koji ne izmiruju obaveze, pa posle šest meseci - shodno proceduri - jednostavno izgube licencu.

- Ta obaveza se mora redovno izmirivati upravo da bi se izbegli nemili događaji. Mesečna članarine iznosi tri evra i, u skladu sa članom 27 Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija, svi fizioterapeuti koji su završili višu školu su izjednačeni sa stepenom bečelor. Zato molim sve da upoznaju svoj menadžment sa ovom odredbom jer tako stiču pravo da njihov koeficijent zarada bude veći, a stiču i pravo da budu nosioci organizacije privatne prakse - objašnjava Peković, napominjući da u Crnoj Gori stotinak fizioterapeuta ima diplomu Više škole, pa najavljuje da će, zbog hiperprodukcija kadra, Komora uskoro predložiti rešenje i za ovaj problem.

IGALO

- U INSTITUTU "Simo Milošević" rade posvećeni zaposleni, koji profesionalno pružaju usluge, uz minimalne zarade i neadekvatne uslove rada - kaže Nataša Matković, predsednica Komore fizioterapeuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)