MILO ZBOG CETINJA PRED RAZREŠENJEM? Pokretanje postupka o kršenju Ustava od strane predsednika Crne Gore

V. KADIĆ

20. 11. 2021. u 08:00

GLASOVIMA parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore usvojena je inicijativa Socijalističke narodne partije za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik države Milo Đukanović povredio Ustav pre i tokom nemilih događaja na Cetinju 5. septembra, kada je u Cetinjskom manastiru ustoličen crnogorsko-primorski mitropolit Joanikije.

МИЛО ЗБОГ  ЦЕТИЊА ПРЕД РАЗРЕШЕЊЕМ? Покретање поступка о кршењу Устава од стране председника Црне Горе

Foto V. K.

Za ovaj predlog glasao je 41 poslanik, protiv je bilo 36.Zbog pandemije tri poslanika su glasala onlajn. Prethodno je i skupštinski Ustavni odbor podržao ovaj predlog, dok će odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava doneti Ustavni sud.

- Predsednika Crne Gore, Skupština može razrešiti kada Ustavni sud utvrdi da je povredio Ustav - piše u najvišem pravnom aktu države.

U obrazloženju inicijative navodi se da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da "nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima".

- Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra budem na Cetinju, tamo gde budu Cetinjani i gde je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države - naveo je tada Đukanović.

Foto Arhiva Novosti

SNP smatra da je takvim postupanjem predsednik CG grubo povredio član 14. Ustava koji propisuje da su verske zajednce odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova. Iz ove partije navode da je Đukanović prekoračio okvir nadležnosti predsednika Crne Gore propisanih članom 95. Ustava. Ocenjuje se da se Đukanović direktno umešao u poslove jedne verske zajednice, konkretno Mitropolije crnogorsko-primorske, čime je, kako se navodi u obrazloženju, protivno Ustavu, narušio načelo sekularnosti Crne Gore, odnosno načelo odvojenosti verskih zajednica od države.

- Nazivajući protivnike ustoličenja većinskom Crnom Gorom, direktno je izazvao podelu građana na one koji podržavaju i one koje ne podržavaju ustoličenje mitropolita na Cetinju - ističe se u obrazloženju inicijative SNP-a.

Milu Đukanoviću, čija je partija posle trodecenijske vladavine izgubila parlamentarne izbore 30. avgusta 2020.godine, mandat na mestu predsednika Crne Gore traje još dve godine.

POSLEDNjA PONUDA DF

JEDAN od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević najavio je tokom skupštinske rasprave da će taj savez u ponedeljak uputiti platformu za izlazak iz političke krize koja podrazumeva izbor nove vlade.

- Nije istina da je DF odustao od političko-ekspertske rekonstrukcije Vlade. Naprotiv, kolega Dritan Abazović je odbacio tu mogućnost, tražeći isključivo da on bude premijer i da se razmatra model manjinske podrške Vladi. Što se tiče DF, u ponedeljak ćete već dobiti našu platformu za izlazak iz krize. To će biti poslednja ponuda DF - poručio je Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna