NEDOSTATAK STRUČNOG KADRA: U Kolašinu fali inženjera, tehničara, čuvara šuma

M. D.

19. 11. 2021. u 13:59

U Područnoj jedinici Uprave za šume Kolašin, jedan od glavnih problema u radu je nedostatak stručnog kadra, kao i starosna struktura postojećeg inženjerskog kadra.

НЕДОСТАТАК СТРУЧНОГ КАДРА: У Колашину фали инжењера, техничара, чувара шума

Uprava za šume

Slična situacija je i sa šumarskim tehničarima i čuvarima šuma, što predstavlja veliko opterećenje za uspešno obavljanje radnih aktivnosti, saopšteno  je nakon  sastanka v.d. direktora Uprave za šume Srđana Pejovića i šefa Područne jedinice Kolašin Radovana Dabetića.

- Ako se ima u vidu činjenica da jedan čuvar šuma u Kolašinu u proseku pokriva površinu između 5000 i 7000 hektara šuma i šumskog zemljišta, jasno je da se svi radni zadaci i zakonom predviđene obaveze ne mogu izvršavati na kvalitetan način, obzirom da je fizički nemoguće ispratiti toliku površinu-kazao je Radovan Dabetić, šef Područne jedinice Kolašin, dodajući da je stanje u ovoj Područnoj jedinici generalno zadovoljavajuće.

Kako ističu u saopštenju Uprave za šume, osim kadrovskih problema i problema tehničke opremljenosti, Pejović je upoznat i sa aktuelnim problemom koji se odnosi na posečenu drvnu masu na trasi dalekovoda za potrebe Auto-puta Bar-Boljare, a koja je već tri meseca lagerovana na lokacijama u Mateševu i Planinici, u GJ “Rečinska Rijeka-Vranještica” i nije data na prodaju.

Konstatovano je da će PJ Kolašin u narednom periodu, u skladu sa sugestijama direktora i nadležnog Ministarstva, hitno dostaviti svu potrebnu dokumentaciju, koja se odnosi na seču šume na trasi dalekovoda, kako bi ovaj problem bio rešen i kako bi se sprečilo propadanje drvne mase.

Pejović je zajedno sa šefom i inženjerima PJ Kolašin obišao pomenuti lager, kao i radove koji se izvode na izgradnji dela ski staze koja spaja dva ski centra skijališta “Kolašin 1600” i “Kolašin 1450”.

- Ono što je činjenica jeste da je, izgradnjom celokupne infrastrukture za potrebe turizma na planini Bjelasici, najveći teret podnela šuma i šumsko zemljište, što nas dodatno obavezuje da taj prostor u narednom periodu u što većoj meri zaštitimo i svojim delovanjem unapredimo- kazali su iz Uprave za šume konstatujući da se treba strogo vodi računa o poštovanju Prostornog plana posebne namene Bjelasica i Komovi i izdatih dozvola za gradnju, u cilju očuvanja šuma i šumskog zemljišta na predmetnom području.

Direktor je poručio da će u narednom periodu, kroz reforme koje slijede, nastojati da problem nedostatka stručnog kadra bude rešen, a takođe i obnovljen vozni park, koji predstavlja ogroman problem za uspešno obavljanje radnih zadataka u svim Područnim jedinicama, zbog starosti i nedovoljnog broja postojećih vozila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024