SKUPŠTINSKE SPISE ZAMENIO LITERATUROM: Pesnički prvenac političara Jovana Vučurovića, osveženje na crnogorskoj književnoj sceni

Veliša Kadić

14. 11. 2021. u 08:12

UMAKAO je za trenutak od politike nikšićki pesnik i roker Jovan Jole Vučurović, poslanik Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta u crnogorskom parlamentu, učesnik mnogobrojnih litija za odbranu svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i pozamašne skupštinske spise zamenio poetskim prvencem "Prolazi polako" u izdanju poznatih kuća "Štampar Makarije" (Beograd) i "Obodsko slovo" (Podgorica).

СКУПШТИНСКЕ СПИСЕ ЗАМЕНИО ЛИТЕРАТУРОМ: Песнички првенац политичара Јована Вучуровића, освежење на црногорској књижевној сцени

Jovan Vučurović na promociji svoje knjige, Foto V. Kadić

Upornost kolege po peru i partijskog saborca Bećira Vukovića da objavi knjigu trajala je pet-šest godina, iako se Vučurović za taj korak pripremao dvadeset leta! Slušajući kritičare, sve same majstore stiha, na promociji održanoj u sali "Zahumlja" u Nikšiću, stekao se utisak da je Vučurović uneo mnogo toga zanimljivog kujući stih po stih o voljenom gradu Nikšiću, ljudima, lipama i kestenima iz Ulice pete proleterske u kojoj je rastao, muzici, ljubavima...

- Ovo je knjiga jedne generacije koja je stasavala devedesetih godina prošlog veka. Za nas su bile najlepše, iako olovne i turobne. Kroz stihove smo se borili da olakšamo samima sebi, ali i onima oko nas. I svi oni mogu se pronaći u ovim mojim stihovima - kaže Jole Vučurović, poznat kao i veliki boem i prijatelj sa mnogim rok muzičarima.

Pesnik Bećir Vuković primećuje da Jovan Vučurović, polako, dolazeći i doplićući, niteći stih po stih, i ljubavne i čisto lirske, akcentuje to nikšićko - Vitove, Vitomirove nikšićke kiše, ističe bedem, grad ljubavi.

- Nikšić kao posebni univerzum i deo planete, svojevrsni Nikšić - Makondo, što za Nikšićane i jeste Nikšić. Da i mi ponovimo: za Nikšićane postoji samo Nikšić... U tome isticanju, rekao sam perifernog, kao i sudbonosnog i bitnog - isti su svi pesnici koji dolaze od Nikšića.

Ulica u kojoj je živeo Vučurović, Foto V. Kadić

U vreme studentskih dana na Filozofskom fakultetu u Nikšiću - Odsek za srpski jezik i književnost, Vučurović počinje da druguje sa poezijom. Oprobao se i u novinarstvu gde je ostavio dubok trag, najpre u studentskom listu "Indeks", pa Radiju Nikšić, kao i u "Glasu Crnogorca" gde je pokrivao uredničko mesto kulture i unutrašnje politike.

- Ovaj pesnik nije niti jedan redak zapisao ako nije bio istinski inspirisan, takva poezija je nepatvorena, to je radost pesnička, i radost izdavačka - ocenjuje pesnik Radomir Uljarević.

Korice knjige "Prolazi polako ", Foto V. Kadić

- Jole Vučurović je jasno, hrabro, beskompromisno sa tako suptilnim, proniciljivim uvidima dekonstruisao sistem, ukazivao na aparthejd u kojem opstaje čitav jedan narod u Crnoj Gori. I sada, kada uzmete knjigu ovog pisca očekujete da će i u poeziji on tu istu svoju kritičku oštricu praktikovati. Ali, začudo, sasvim suprotno - on o svetu progovara lirskim, sasvim subjektivnim, ispovednim tonom.

INSPIRACIJA OD PRIJATELjA

O TOME kako je nastalo ime knjige, otkriva autor:

- Moj prijatelj Ranko Gačević najveći je krivac za naslov ovog dela. Kada smo se vraćali iz kafane odjednom ga je napala zubobolja, a ja gledajući ga kako mu se lice grči od bola upitah hoćemo li još da pijemo kako bi mu muka prošla. Šeretski mi je odgovorio:

"Prolazi polako", i produžismo kućama. Eto, te dve Rankove reči, iako prilično davno izgovorene, dobro sam zapamtio i ovekovečio u naslovu mog pesničkog prvenca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna