OD PONOSA, DO RUINE: Napušteni tuneli za podmornice u Crnoj Gori (VIDEO)

Novosti online

11. 11. 2021. u 23:35

TUNEL „Rose” već odavno je napušten i pokraden, a svojevremeno su se u njemu održavali letnji festivali elektronske muzike pod nazivom “Entrance”.

ОД ПОНОСА, ДО РУИНЕ: Напуштени тунели за подморнице у Црној Гори (ВИДЕО)

Foto: Printskin

U njega su mogle stati dve podmornice, a u tunelu su mogle da se ukrcavaju mine i torpeda kao i da dopune svoje aku-baterije strujom iz generatora koji je tu bio smešten, piše Blic.

Druga dva potkopa, “Rakite” i “Spilice”, koja se nalaze na obali Luštice, istočno od Rosa, bila su u upotrebi sve do početka 2000, a i danas su formalno u kakvoj-takvoj službi Mornarice Vojske Crne Gore.

Osim tri tunela, nekadašnja Jugoslovenska ratna mornarica u Boki Kotorskoj imala je i četiri takozvana maskirna veza - na Vitoglavu kod Risna, dva kod Perasta, jedan između rta Gospa od Anđela i Stoliva, dok se još jedan maskirni vez nalazio van zaliva, u blizini Bigove.

Tuneli su namenjeni za zaklanjanje od izviđanja neprijatelja i posebno od napada iz vazduha, manjih ratnih brodova poput topovnjača, raketnih i torpednih čamaca.

Potkopi “Spilice” i “Rakite” pružaju se u dužinu od stotinak metara pod zemljom, široki su oko desetak metara, a dubina mora u njima iznosi od 3,5 do više od pet metara. Potkop “Rose” je još veći, a za razliku od prethodna dva, “Rose” ima i poseban ulaz za teretna vozila i kolski prilazni put sa svoje jugozapadne strane.

Pored tih u Crnoj Gori, u Hrvatskoj duž dalmatinske obale i po ostrvima ima ukupno još 12 sličnih potkopa, kao i još 14 nekadašnjih maskirnih vezova koji su izgrađeni za potrebe bivše JRM.

BONUS VIDEO - ROĐENA KAO PRINCEZA, UMRLA KAO SKROMNA ŽENA: Srpska kraljica Marija je nekada bila uzor narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!