SLAVLJE UZ POLICIJU: Obeležena slava manastira i Cetinjske bogoslovije

M. SEKULOVIĆ

01. 11. 2021. u 07:11

GRUPA huligana, samoproklamovanih komita, na Lučindan ponovo je "uzela" obraz Cetinju.

СЛАВЉЕ УЗ ПОЛИЦИЈУ: Обележена слава манастира и Цетињске богословије

Foto: Printskrin

Doduše, u blažem obliku nego početkom septembra prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

- Nisi dostojan - uzvikivale su "komite", odgovarajući tako na čestitku koju im je povodom slave Cetinjskog manastira i Cetinjske bogoslovije koja nosi ime Svetog Petra Cetinjskog uputio mitropolit Joanikije praćen pristiglim vladikama i sveštenstvom.

Oni su prethodno prošli pored nekoliko desetina besprizornika, koji su skakali pevajući himnu Crne Gore, praćeni jakim policijskim snagama.

- Nekolicina okupljenih je ušla u manastir. Pomolili su se, zapalili sveće i izašli, bez ikakvog incidenta - kaže, za "Novosti", jedan od sveštenika Mitropolije.

Foto: Novosti

Prethodno, na svečanoj liturgiji u Cetinjskom manastiru, mitropolit Joanikije je u besedi kazao "da smo se okupili i da izlečimo svoje duševne i telesne nemoći pored ćivota sveca Božijega".

- On je bio poštovan i u vreme zemaljskog života dok je hodio po Crnoj Gori, kao apostol i nije čudo što se upokojio na dan Svetoga apostola Luke, jer je i time posvedočio da je vršio svetu apostolsku službu. Iako je bio poštovan od naroda kao sveti čovek, to ne znači da je njemu bilo sa narodom lako i da su ga svi slušali, jer, da su ga svi slušali ne bi morao da vrlo često zaklinje, a ponekad i da proklinje, jer drugoga načina nije bilo da obuzda samovolju - kazao je vladika Joanikije pored ćivota Svetog Petra Cetinjskog.

Istakao je i da "kad čitamo Njegoša, budemo sigurni da to nije samo njegova mudrost, već i mudrost koju je nasledio od Svetoga Petra, jer on je njega u vreme mladosti uputio na pravi istinski put Božiji".

Ograda

JAKE policijske snage i juče su štitile Cetinjski manastir. Bio je ograđen i metalnim ogradama od nasrtaja komita, koji su prethodnih dana najavljivali proteste.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju