SLEDI ŽALBA NADLEŽNOM MINISTARSTVU: Direktorka kotorske gimnazije neće ukloniti sliku Svetog Save uprkos nalogu Prosvetne inspekcije

V. V.

17. 10. 2021. u 23:00

ŽALBOM nadležnom Ministarstvu, reagovaće v.d. direktora kotorske Gimnazije Slavica Stupić na naredbu Prosvetne inspekcije kojom joj je naloženo da ukloni fotografiju-reprodukciju sa likom Svetog Save iz kabineta za crnogorski,srpski, bosanski i hrvatski jezik.

СЛЕДИ ЖАЛБА НАДЛЕЖНОМ МИНИСТАРСТВУ: Директорка которске гимназије неће уклонити слику Светог Саве упркос налогу Просветне инспекције

Direktorka Gimnazije u Kotoru Slavica Stupić

Ovo je Stupić javno poručila, a kao što je ranije rekla za Novosti, potvrdila je i da će slika ostati na istom mestu na kome je već 38 godina i nije smetala nikome, ni političarima bivšeg režima.

Podsetićemo, sve je počelo 14. oktobra kada je prosvetna inspekcija, po prijavi roditelja, kontrolisala kotorsku Gimnaziju. Tada je od uprave škole, na osnovu Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je definisano da je "obrazovanje i vaspitanje svetovnog karaktera" zatraženo uklanjanje fotografije. Slavici Stupić je naloženo da u zakonskom roku, obavesti prosvetnu inspektorku o tome da li je naređena mera i izvršena.

- Iznenađena sam rešenjem i naredbom koju je prosvetna inspekcija uputila Gimnaziji u Kotoru, jer sam smatrala, da je prosvetna inspekcija dovoljno kompetentna da zna šta je sadržaj obrazovno - vaspitnih programa i šta je istorijat jezika i pismenosti kod Južnih Slovena, posebno šta su Ustavom zagarantovana ljudska prava na slobodu obrazovanja i mišljenja- navela je Stupić i dodala da nema ništa protiv verskih sloboda, pa će braniti dosledno Ustav Crne Gore, Zakone i pravo svih na obrazovanje.

Prema njenoj oceni član Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju u ovom slučaju nije povređen. Ne radi se o religijskom delovanju, već o „uramljenom posteru, tj.kopiji prikaza lika Rastka Nemanjića, odnosno monaški Save Nemanjića". Ta se slika, objašnjava, nalazi u učionicama za CSBH jezik i književnost, kao sastavni deo edukativnog materijala „vezanog za izvođenje javnovažećeg obaveznog i izbornog dela obrazovnog programa za predmet CSBH jezik i književnost." U sklopu tog programa obrađuju se žitija kao glavna književna vrsta srednjovekovne književnosti pa je deo izbornog programa odlomak iz „Žitija Svetog Simeona" koje je napisao Sava Nemanjić. On se, piše Stupić, mora pomenuti i u istoriji književnog jezika, jer se bez njega „ne može doći do prosvetiteljstva, ni Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića".

Ceo ovaj postupak ističe Stupić, navodi na sumnju da se među prosvetnim inspektorima i njihovim nadređenim nalaze nestručni ljudi koji potenciraju stvari koje decenijama nikome nisu smetale.

-Ako je slika prvog prosvetitelja na ovim prostorima i osnivača brojnih škola, po kome su škole i slavile svoju slavu, religijsko delovanje, upitala bih inspektorku i njene nadređene da li direktorice koje u školu dolaze u hidžabu, ođeći koju im vjera propisuje, da li je to religijsko đelovanje ili nešto drugo?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri