HRVATI MILU PRALI NOVAC: U Podgorici SDT formirao predmet povodom "Pandorinih papira"

V. KADIĆ

06. 10. 2021. u 07:00

SPECIJALNO državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom "Pandorinih papira" u kojima se navodi da su predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklapali u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom i najavilo da će preduzeti "sve mere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti".

ХРВАТИ МИЛУ ПРАЛИ НОВАЦ: У Подгорици СДТ формирао предмет поводом Пандориних папира

Foto EPA

U utorak je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) objavila nove delove "Pandorinih papira", otkrivajući da su hrvatski konsultanti za naftu i gas, Vedran Perše i Jasminko Umićević oprostili dug od 108.000 funti skrivenoj kompaniji Blaža Đukanovića, sina crnogorskog predsednika, sa Britanskih devičanskih ostrva, Victora Bridge Finance LTD. Navode da je firma koju su njih trojica, preko povezanih kompanija, osnovali u Londonu, iskorišćena za izbacivanje novca u Blažov ofšor. Dokumenta iz "Pandora papira" pokazuju da je pravi vlasnik kompanije "Artemis" britanski državljanin hrvatskog porekla Vedran Perše, dok je krajnji vlasnik firme Laymarsh Jasminko Umićević.

Vedran Perše je u poslu sa naftom još od 1984.godine kada je radio u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA kao pravni savetnik. Već 1992. bio je postavljen za direktora britanske podružnice INA u Londonu. Danas je vlasnik više kompanija u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj koje se bave naftom i gasom. Perše je direktor CEOC, sa sedištem u Londonu, koja je 2010. radila na naftnim i plinskim poljima u Hrvatskoj i Mađarskoj. Jasminko Umićević je u hrvatskoj javnosti poznat kao naftni konsultant, a bio je i u nadzornom odboru nekoliko hrvatskih kompanija koje se bave energentima. On je do 2020. bio vlasnik hrvatske firme za trgovanje na tržištu energije koju je potom preuzela "Deltagrip".

- Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ima priliku da uradi nešto konkretno povodom toga, ali ne samo što neće učiniti ništa, već će se aktivirati da zataška sve što su Đukanovići radili - izjavila je Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Politički analitičar Igor Damjanović kaže za "Novosti", da se u Crnoj Gori podigla euforija oko razotkrivanja šeme sakrivanja bogatstva Mila i Blaža Đukanovića, ali da ne treba preterivati.

- Klan Mila Đukanovića poseduje stotine, verovatnije milijarde evra, stečene pljačkom državnih resursa i kriminalnim aktivnostima. Stoga kreiranje ofšor šema za pranje pokradenog je logično. Međutim, MANS-ovo otkriće nije pokazalo koliko je novca sakriveno u prikazanoj šemi. Bez tog dodatka, ova afera će doživeti istu sudbinu afera "Koverta", "Limenka", šverca cigareta koje su bile neuporedivo konkretnije od ovog otkrića, a koje su Đukanovića samo trenutno uzdrmale, ali i nažalost dugoročno osnažile - ukazuje Damjanović.

Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević kaže da je neverovatno da je Đukanović sebi dopustio da lično osnuje na svoje ime ofšore turist.

- Takve kompanije se osnivaju da sakriju pravog vlasnika imovine koja se krije. Sad još da se pojave transakcije preko tih računara i gotov je! A imam neki osećaj da će se i to brzo desiti - saopštio je Medojević, dodajući da su svojevremeno avioni kojima je iz Crne Gore prebacivan keš zarađen u švercu cigareta leteli čak 178 puta iz Crne Gore, pozivajući se na podatke Specijalnog tužilaštva u Bariju.

DROGA POČETAK KRAJA

NEBOJŠA Medojević ocenjuje da je kriminalno udruživanje Mila Đukanovića sa Fahrudinom Radončićem i Naserom Keljmendijem, kao i njegova opsesija drogom značilo početak kraja podrške Zapada. -"Kada je crnogorski državni narko-kartel "pao" sa 26 tona kokaina na brodu MSC GAYANE u Filadelfiji, bio sam u poseti Kongresu SAD. Da sam mogao u zemlju da propadnem - priseća se Medojević.

EU PROZIVA DRŽAVE

EVROPSKA komisija poziva nacionalne vlasti i pravosudne sisteme da reguju na navode u "Pandorinim papirima", ne želeći da sama komentariše, i bez ingerencija da donese konkretne mere u ovom slučaju. - Pozivamo nadležne vlasti na nacionalnim i regionalnim nivoima da reaguju u vezi sa individualnim slučajevima, a njihove pravosudne sisteme da ispune svoje obaveze po ovom pitanju - kaže portparolka EK Dana Spinat. - Borba protiv zloupotrebe i izbegavanja poreskih obeveza sada je bitnija nego ikada da bi se troškovi, nastali kao posledica pandemije korone, ravnomerno podelili i time ojačao privredni oporavak - zaključuju u Briselu.

PORESKI RAJEVI I U SAD

NA udaru "Pandorinih papira" nema američkih političara i tajkuna, ali istraživači su otkrili da SAD i te kako služe kao poreski raj. Britanski "Independent" objašnjava da su američke poreske stope, niske u poređenju sa drugim razvijenim zemljama, doprinele da Amerikanci ne vide potrebu da kriju novac u inostranstvu. Iako su američki giganti izbegli listu, lokalne uprave, naročito u Nevadi i Južnoj Dakoti, dozvolile su da njihove države postanu poreski raj, u okviru kog strani državljani, posredstvom kompanija sa sedištem na njihovoj teritoriji, bez najave preko noći premeštaju novac.

PRIJATELjIMA SVE, DRUGIMA ZAKON

"PANDORINI papiri" izazvali su pravi cunami na latinoameričkom kontinentu. Dokumentacija iz pera istraživačke mreže ICIJ "teška" 2,9 terabita optužuje 35 aktuelnih i bivših predsednika država, a čak 14 ih je iz Južne Amerike. Posebnu buru negodovanja izazvala je činjenica da je reč o najsiromašnijim državama, čiji građani bukvalno umiru od gladi. Kako piše Dojče vele, "Pandorin" mač nadvio se, posebno nad tri predsednika - čileanskog Sebastijana Pineru (na slici), ekvadorskog Giljerma Lasu i dominikanskog, Luisa Abinadera. Sivu ekonomiju u ovim državama podstiče ponašanje njihovih čelnika u skladu sa devizom: "Za moje prijatelje sve, ostali moraju da poštuju zakon!"

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije