OTAC MIJAJLO BACKOVIĆ: Dostojan Episkop Metodije – vladika ljubavi i brat svakog čovjeka sa kojim se sreo

Марија Стевановић
Marija Stevanović

25. 09. 2021. u 14:23

OTAC Mijajlo kaže da je velika radost što je naslednik Mitropolita Joanikija, koji je iz temelja obnovio Eparhiju budimljansko-nikšićku, na njenom tronu vladika Metodije jedan od najdivnijih monaha i ljudi sa kojim je svaki susret velika radost.

ОТАЦ МИЈАЈЛО БАЦКОВИЋ:  Достојан Епископ Методије – владика љубави и брат сваког човјека са којим се срео

Foto: Eparhija budimljansko-nikšićka

- Ljubavlju, mudrošću i duhovnošću, koju je primio sa grudi blaženog spomena Patrijarha Pavla, uz koga je, kao monah, proveo njegove poslednje godine, vladika Metodije grli svakog čoveka sa kojima se sretne. Uz njega sam i ja sam bolji čovek - kaže s bratskom ljubavlju otac Mijajlo.

Šef Kabineta Episkopa budimljansko-nikšićkog se osvrnuo i na reakcije koje je, kod jednog diela javnosti, izazvao nedavni skok padobranom vladike Metodija na Kapinom polju u Nikšiću.

- Nema bojazni, jer šta god da vladika Metodije radi to radi profesionalno, pa tako i taj skok padobranom, koji je izazvao buru reakcija i glasina koje idu čak i dotle da kažu da je naš vladika učestvovao u ratu u Sarajevu. Mi Srbi smo nebeski narod pa je prirodno da se, i fizički, ponekad spustimo sa neba“, šaljivo je kazao otac Mijajlo, naglasivši da vladika Metodije voli sport jer je spuštanje padobranom, pre svega, sport. Otac Mijajlo dodaje da to što se vladika ponekad spusti padobranom ili što je i on sam bio bio u 63. padobranskoj brigadi ne znači da su njih dvojica militantni.

- Vladika Metodije je u toku rata u Sarajevu bio veoma mlad tako da nije mogao biti učesnik ratnih dešavanja u ovom gradu. Istina je da je odrastao je u Sarajevu, ali je istina i da se tokom rata vratio, zajedno sa roditeljima i bratom i sestrom u svoju otadžbinu Crnu Goru. Naš dragi vladika samo molitvom i srcem brani svoj narod. Nikada nije koristio oružje niti je mogao biti pripadnik bilo kakvih jedinica koje su učestovale u ratnim dešavanjima. Na kraju svi mogu da izračunaju koliko je godina Vladika Metodije, koji je rođen 1976. godine imao u vreme rata u Sarajevu - kaže otac Mijajlo.

Otac Mijajlo, jedan od retkih koji je bio prisutan 5. septembra u Cetinjskom manastiru na ustoličenju Mitropolita Joanikija, govorio je o svom utisku ovog duhovnog praznika koji je odisao radošću i ljubavlju i pored svih iskušenja kojima je naša Crkva bila izložena tog i prethodnih dana.

- Osetili smo u dubini duše da se Patrijarhovim riječi Dostojan, koje su se prolomile Cetinjskim manastirom, raduju zidine ove drevne svetinje, Sveti Petar Cetinjski, Sveti Petar Drugi Petrović Njegoš, Mitropolit Amfiilohije, svi naši slavni preci i cela Crna Gora. Nas tridesetak koji smo bili u Cetinjskom manastiru, spolja gledano, bili smo odsečeni od ostatka Crne Gore. U stvari mi smo bili najslobodniji. Cetinjski manastir je odisao vedrinom, molitvenom atmosferom, svi smo bili u molitvi i spremni da šta god se desi branimo svetinju, pravdu i istinu. Kada je Patrijarh rekao: Dostojan, uplašio sam se snazi odgovora naroda na te njegove reči, zbog koga su zidine manastira odjeknule i radosno odzvanjale tom velikom radošću- prisetio se otac Mijajlo.

- Ponovni dolazak poseta Patrijarha srpskog u Crnu Goru, drugi put ovog meseca, velika je radost za sve nas- zaključio sveštenik Mijajlo Backović, šef Kabineta Episkopa budimljanko-nikšićkog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije