PODGORICA OTIMA CETINJSKI MANASTIR SPC: Odbijen zahtev da se svetinja upiše na MCP

Tanjug

16. 09. 2021. u 20:22

CETINjSKA područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila je zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) za brisanje Cetinja iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

ПОДГОРИЦА ОТИМА ЦЕТИЊСКИ МАНАСТИР СПЦ: Одбијен захтев да се светиња упише на МЦП

Poklonici cetinjskoj svetinji često su meta ektremista / Foto D. Milovanović

U rešenju, u koje je agencija Mina imala uvid, odbija se kao neosnovan zahtev za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti i nalaže se da se nad tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno MCP, prenosi RTCG.

U opširnom obrazloženju se, kako prenosi RTCG, između ostalog, navodi da je utvrđeno da dostavljeni dokazi, u konkretnoj pravnoj stvari ne predstavljaju valjan pravni osnov za ispravku upisanog prava svojine, upis ili promenu izvršenog upisa na predmetnim nepokretnostima.

Vlada Crne Gore je u ponedeljak naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da, bez odlaganja, u listu nepokretnosti za Cetinjski manastir, umesto Cetinja, kao vlasnika upiše državu.

- Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način na koji će, umesto Prestonice Cetinje, kao nosioca prava svojine..., vratiti upis na Državu Crnu Goru - navodi se u zaključku koji je Vlada usvojila u sredu.

Zaključak je usvojen bez održavanja sednice, na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova.

Iz Vlade su Upravi za katastar i državnu imovinu naložili i da bez odlaganja, do okončanja postupka promene upisa, u listu nepokretnosti unese zabeležbu zabrane otuđenja i opterećenja.

Vlada je tu odluku donela dan uoči sednice Skupštine Cetinje, na čijem je dnevnom redu bila inicijativa građana za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

„NE ČUJEM TE OD MIG-OVA“: Milan Knežević brutalno odgovorio poslaniku DPS, na njegovo tužakanje Briselu (FOTO)