LOŠ PRILAZ DO DŽIDŽARINA: Jedan od najvećih maslinjaka na crnogorskom primorju bez adekvatnog puta

B. DABIĆ

08. 09. 2021. u 08:15

PROCENjUJE se da u maslinarskom kompleksu Džidžarin ima više od 10.000 stabala maslina, međutim, mnoge su nepristupačne pa je NVU Društvo maslinara Bar zajedno sa vlasnicima maslinjaka pokrenulo novu inicijativu za obnovu i završetak maslinarskog puta koji vodi kroz ovaj izuzetno vredan maslinjak.

ЛОШ ПРИЛАЗ  ДО ЏИЏАРИНА: Један од највећих маслињака на црногорском приморју без адекватног пута

NEPRISTUPAČNO Teško se stiže do 10. 000 stabala, Foto B. Dabić

Iz ovog Udruženja ističu da je potrebno od 10.000 do 20.000 evra za put, a od maslina se može prihodovati oko pola miliona evra.

Iz Društva maslinara Bar podsećaju da je ovaj maslinarski put uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, vlasnika maslinjaka i donatora u organizaciji Društva maslinara Bar 2016. godine probijen u dužini od dva kilometranakon čega su izgrađeni potporni zidovi i nasuta jalovina. Nakon izgradnje puta Džidžarin je oživeo, maslinari su se vratili svojim maslinjacima i krenuli da ih obrađuju. Stara stabla masline su ponovo počela da rađaju, a krenula je i ozbiljna primena svih agrotehničkih mera kao i pravovremena berba plodova sa stabla.

Međutim, kako nije bilo dovoljno novca put tada nije završen, nije betoniran niti su urađeni drenažni kanali. Bujične vode su relativno brzo odnele deo nasipa i relativno brzo put učinile neprohodnim za saobraćaj. Maslinari su ponovo odustali od svojih maslinjaka jer opet nisu bili u mogućnosti da na leđima prenose sve što je potrebno za primenu agrotehničkih mera.

POVRATAK Članovi društva maslinara, Foto B. Dabić

Društvo će se za pomoć za završetak ovog puta obratiti Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Opštini Bar, svim vlasnicima maslinjaka i svim ljudima dobre volje koji su spremni da pomognu.

- Nadamo se da niko ne želi da i ove godine u Džidžarinu ostane neubrana polovina ovogodišnjeg roda maslina. Sa izgradnjom puta se mora krenuti što pre kako bi se koliko- toliko osposobio za prolaz automobilima za što bolju ovogodišnju berbu maslina.

Maslinare je obradovala informacija da je predsednik Opštine Bar Dušan Raičević sa Upravom za javne radove potpisao ugovor o realizaciji projekata izgradnje lokalne infrastrukture i maslinari se nadaju da će bar mali deo ovih sredstava biti iskorišćen za završetak puta - navode iz Udruženja.

Značaj maslinarskih puteva je višestruk, od potrebe za primenu agrotehničkih mera, branja i transporta masline do bolje zaštite maslinjaka u slučaju nepogoda kao što su požari.

GUBITAK POLA MILIONA

KAKO Ministarstvu, tako ni Opštini Bar, a još najmanje vlasnicima maslinjaka nije u interesu da Bar zbog desetak hiljada evra izgubi skoro pola miliona evra. Ako se uradi jednostavna računica, smatra se da Džidžarin ima više od 10.000 stabala maslina, ako svaka maslina u proseku rađa 30 kilograma maslina zaključijemo da se radi o minimum 300 tona maslina. Od toga se može dobiti minimum 36 tona ulja, ako bi ovo vrhunsko ulje prodali po 15 evra litar dolazimo do cifre od 540.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere