CRNOGORCI UČESTVUJU U "VRAĆANJU" KRIMA: Spoljna politika Podgorice uperena protiv Moskve potvrđena je i na samitu u Kijevu

V. K.

25. 08. 2021. u 22:39

ŠEF crnogorske diplomatije Đorđe Radulović na samitu pod nazivom Krimska platforma u Kijevu, podržao je Deklaraciju kojom se poziva na zajedničke diplomatske napore u pravcu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, uključujući i Krim, a sve u okviru međunarodno priznatih granica.

ЦРНОГОРЦИ УЧЕСТВУЈУ У ВРАЋАЊУ КРИМА: Спољна политика Подгорице уперена против Москве потврђена је и на самиту у Кијеву

Foto AP

- Crna Gora razume i ceni napore Kijeva u pravcu uspostavljanja Krimske platforme koja je usmerena na pronalazak trajnog diplomatskog rešenja tog pitanja - izjavio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Politički analitičar Igor Damjanović kaže za "Novosti", da Krimska platforma podrazumeva poziv Rusiji da hitno napusti Krim, i osudu "ruskog kršenja i ograničavanja ljudskih prava na Krimu".

- Najoštrije se osuđuje "pokušaj Rusije da izmeni demografsku strukturu na Krimu" kao i rusku "militarizaciju Krimskog poluostrva" i predviđa uvođenje novih sankcija protiv Rusije ukoliko se ne povuče sa Krima! Šteta koju je Đorđe Radulović svojim delovanjem naneo Crnoj Gori materijalno se meri stotinama miliona evra, a ono što se ne može izmeriti je hipoteka trajne istorijske sramote - kaže nam Damjanović.

- Podsećam, da je Ukrajina posle Majdanskog puča momentalno ukinula škole na ruskom jeziku, a nedavno je počela sa primenom zakona koji zabranjuje upotrebu ruskog jezika na svim javnim mestima, uključujući zdravstveni sistem, prodavnice, restorane. Toliko o tome ko "krši ljudska prava, ograničava slobode i nasilno menja demografsku strukturu".

Poručujem turističkim radnicima na crnogorskoj obali da iduće sezone zaborave na turiste iz Ruske Federacije.

Đorđe Radulović , Foto Vlada CG

Kada je Crna Gora obnovila državnu nezavisnost na majskom referendumu 2006. godine najveći strani investitor nisu bile zemlje iz Evropske unije nego Rusija. Prema podacima Centralne banke od 2006. Rusija je u Crnu Goru investirala 1,2 milijarde evra!

Očekivalo se da će posle pada režima Mila Đukanovića na izborima 30. avgusta prošle godine doći do diskontinuiteta u crnogorskoj diplomatiji, ali to se nije desilo.

Zvanična Podgorica je i dalje poslušna prema zapadnim centrima moći, bez detaljnog preispitivanja prioriteta crnogorske spoljne politike koji nisu u saglasnosti sa njenim ekonomskim prioritetima.

EKONOMIJA

GODINAMA najveći priliv stranih direktnih investicija dolazio je iz Moskve. Uprkos poljuljanim odnosima dveju zemalja - uvođenje sankcija Rusiji, članstvo Crne Gore u NATO, dešavanja oko navodnog državnog udara i navodne umešanosti ruskih službi - kapital sa istoka je stizao kroz razne investicije i turizam. Najveći ekonomski partneri Crne Gore su Srbija, Rusija, Kina, Turska, Azerbejdžan, UAE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024