PREMIJER ''ZABORAVIO'' PLATE SINOVA: Kažnjeni predsednik Vlade i sedam ministara jer nisu prijavili potpunu imovinu

I. D. STOJADINOVIĆ

04. 08. 2021. u 07:39

AGENCIJA za sprečavanje korupcije kaznila je premijera Zdravka Krivokapića i sedam njegovih ministara sa po 500 evra i to jer su prijavili nepotpunu imovinu.

ПРЕМИЈЕР ЗАБОРАВИО  ПЛАТЕ СИНОВА: Кажњени председник Владе и седам министара јер нису пријавили потпуну имовину

Foto Vlada CG, gov.me

Koliko imovine državni funkcioneri nisu prijavili nije u potpunosti poznato. Za sada su se oglasili Jakov Milatović, koji je zaboravio akcije vredne oko 49 evra, i Mladen Bojanić koji je saopštio da njegova neprijavljena imovina vredi manje od iznosa kazne.

Prekršajne naloge zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije dobili su premijer i čak sedam ministara - Mladen Bojanić, Jelena Borovinić Bojović, Olivera Injac, Jakov Milatović, Đorđe Radulović, Tamara Srzentić, Ratko Mitrović. Zasad su se tim povodom oglasili samo Bojanić i Milatović, koji tvrde da je vrednost neprijavljene imovine daleko ispod iznosa kojim su kažnjeni.

Kako je, za "Novosti", kazao Bojanić, sporna imovina podrazumeva deo nasleđene zemlje i nešto akcija, a koje zajedno ne vrede ni 500 evra, sa koliko je kažnjen.

- Poslednjih deset godina prijavljujem istu imovinu i do sada niko nije reagovao - kazao je Bojanić.

On je ranije saopštio i da je kažnjavanje ministara deo prljave borbe protiv Đukanovićevih neistomišljenika te da se raduje usmenoj raspravi u ASK.

Milatović, koji je na čelu Ministarstva ekonomskog razvoja, poručio je da ga raduje buđenje institucija u Crnoj Gori, uključujući i Agenciju za sprečavanje korupcije, iz "dugogodišnjeg zimskog sna", te da je siguran da je AZK posvećen detaljnoj analizi imovine svih funkcionera - i prethodnih i sadašnjih, a u cilju borbi protiv korupcije na visokom nivou.

- Tačno je da nisam prijavio ženin auto "reno klio" (2012), ali samo zato što u trenutku imenovanja više nije bio naš - jer smo ga u prošloj godini i formalno ustupili mojoj majci. Tako da ostaje da sam kriv zbog neprijavljivanja 247 akcija u preduzeću "Montenegro ekspres" koje sam kupio kada sam bio student, a koje su po poslednjoj kotaciji imale cenu od 0,2 evra po akciji, što znači da je vrednost moje neprijavljene imovine bila punih 49 evra - saopštio je Milatović.

Kada je reč o prvom čoveku crnogorske Vlade, u njegovom imovinskom kartonu nisu navedeni prihodi njegovih sinova, iako se u istom navedeni kao članovi domaćinstva.

"KRIVCI" Ministri Jakov Milatović i Mladen Bojanić, Foto Privatna arhiva

Naime, iako je naveo da živi u istom domaćinstvu sa dvojicom sinova, Milanom i Jovanom, nije naveo njihove prihode. Milan je, prema evidenciji Centralnog registra privrednih subjekata, suvlasnik firme "Altmed" sa tetkom Jadrankom Vuković, dok je Miloš, koji prema imovinskom kartonu više nije član domaćinstva premijera Krivokapića, direktor te kompanije.

Sa druge strane, ASK godinama tvrdi da su inicijative protiv predsednika Mila Đukanovića zbog neprijavljivanja uvećanja imovine u mestu Kočani, na teritoriji Nikšića, neosnovane. Ipak, objekti koje je Đukanović državnim organima prijavljivao kao "ruševine" na snimcima iz vazduha jasno se vide i to je više puta ASK prijavljivao NVO MANS.

KAZNE DO 2.000 EVRA

ZAKONOM o sprečavanju korupcije je propisano da je javni funkcioner dužan da u izveštajima o prihodima i imovini dostavi tačne i potpune podatke, te da su u slučaju ne postupanja po tom pravnom aktu propisane novčane kazne od 500 do 2.000 evra. Kako su objasnili iz ASK, s obzirom na to da su svima iz Vlade izdati prekršajni nalozi, izrečena im je najniža novčana kazna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)