OTPREMNINE ZA BIVŠE RUDARE? Povoljnije penzionisanje u rudarskoj i metalskoj industriji Crne Gore

Z. Z.

31. 07. 2021. u 08:14

SVE češće čuju se inicijative da je neophodno zaštititi one koji rade u rudarskoj i metalskoj industriji, u teškim uslovima, kako bi dostojanstveno otišli u penziju.

ОТПРЕМНИНЕ ЗА БИВШЕ РУДАРЕ? Повољније пензионисање у рударској и металској индустрији Црне Горе

Foto Novosti

Jedna od inicijativa je iz poslaničkih klupa, gde se preporučuje da se produži primena Zakona o prevremenom penzionisanju. Konkretno, da se produži njegovo trajanje, koje je oročeno do kraja tekuće godine, kako bi, čulo se iz Demokratskog fronta, rudari koji rade u nikšićkim Boksitima, mogli u penziju po povoljnijim uslovima.

Drugi predlog, koji je stigao od ministarstava za ekonomski razvoj, finansija i socijalnog staranja je da se izradi zakon o izmirenju obaveza, otpremnina, prema bivšim radnicima iz rudarske i metalske industrije. Tim aktom bili bi obuhvaćeni bivši radnici KAP-a, "Prerade", "Kovačnice", Rudnika boksita Nikšić, "Metalca" iz Nikšića i Fabrike elektroda "Piva" iz Plužina. I taj predlog je, izgleda, usledio, nakon više sastanaka Jakova Milatovića, ministra za ekonomski razvoj, sa zaposlenima u toj grani industrije.

- Formirana je radna grupa za izradu zakona koji će precizirati kriterijume, rokove i dinamiku isplate otpremnina bivšim radnicima tih preduzeća. Osnovni cilj koji će se postići ovim zakonskim rešenjem jeste da se obezbedi jednakost svih grupa bivših radnika, na način što će otpremnine dobiti svi radnici iz sektora rudarske i metalske industrije - navodi se u saopštenju.

Foto Novosti

Dodaje se, takođe, da su ti radnici godinama bili eksploatisani i izigrani od prethodne Vlade koja ih je diskriminisala i grubo kršila prava koja im garantuje Ustav, dok su više puta najavljivali rešavanje njihovog problema.

- Kako smo ovu godinu proglasili godinom socijalne pravde, ispravljanje nepravdi činjenih tri decenije ka ovim i drugim radnicima pokazuje spremnost ove Vlade da ispuni obećanje koje je dala pa će pravda napokon biti zadovoljena za više od 650 bivših radnika koji su zbog pokretanja stečajnog postupka bili primorani da napuste svoja radna mesta - ocenjeno je u saopštenju iz resora ministra Milatovića.

OBEĆANjE BEZ RADOVANjA

ZBOG neisplaćenih otpremnina godinama unazad, preciznije od 2014. bivši radnici Kombinata aluminijuma, njih 420, svake nedelje okupljali su se ispred Vlade i tražili da im se isplate otpremnine kao i svima koji su pre njih ostali bez posla u podgoričkoj kompaniji. Uoči svakih izbora dobijali su obećanja da će im isplatiti otpremnine, da je pet miliona evra opredeljno u budžetu za te namene. Isplate nije bilo do danas, pa im sada ostaje nada da će sve rešiti zakon čija je izrada najavljena iz ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)