KAMERE I DALJE ČEKAJU STRUJU: Sistem za video-nadzor na 17 lokacija u Baru još ne radi iako je rešenje izdato

B. DABIĆ

20. 07. 2021. u 07:39

IAKO je centar Bara i izlazne saobraćajnice grada pre nekoliko meseci trebalo da budu pokriveni video-nadzorom, kamere još ne funkcionišu.

КАМЕРЕ И ДАЉЕ ЧЕКАЈУ СТРУЈУ: Систем за видео-надзор на 17 локација у Бару још не ради иако је решење издато

Foto B. Dabić

Razlog iz kojeg kamere postavljene na 17 lokacija još ne rade je sporost Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), koji je trebalo da izda rešenje za priključenje na elektromrežu.

- Rešenje o izdavanju saglasnosti za priključenje od CEDIS-a čekali smo oko mesec dana.

Konačno je odobreno da možemo da se priključimo, ali nakon više urgencija. Čim smo dobili rešenja,Opština je platila CEDIS-u i nadam se da nećemo čekati mesec dana da bi se brojila priključila - kazao je sekretar za razvoj opštine Igor Gojnić.

Prema ranije najavljenoj dinamici, prva faza ugradnjekamera za video-nadzoru Baru trebalo je da bude završena do kraja 2020. Prva faza predviđa postavljanje kamera na21 poziciju i video-nadzor uglavnom na saobraćajnicama u rubnom području gradskog jezgra i u samom gradu. Od 21 pozicije, dosada su četiri operativne.

Gojnić dodaje da se dugo čekalo i na potrebnu saglasnost od Agencije za zaštitu ličnih podataka "da bismo mogli za svako merno mesto da završimo izradu neophodne dokumentacije".

- To podrazumevama i definisanje šta će biti snimano, koja površina sa tačnom naznakom.

I za ovaj posao bile su neophodne urgencije u Agenciji za zaštitu ličnih podataka - navodi Gojnić.

- Ugradnja kamera u Baru počela je 1. decembra. Glavni razlog za  postavljanje video-nadzora javnih površina, kako su ranije naveli iz MUP-a,  jeste povećanje bezbednosti građana, smanjenje kriminala i veća bezbednost učesnika u saobraćaju.

Iz MUP-a je navedeno da će sve lokacije na kojima će postaviti video-nadzor biti vidno obeležene sa istaknutim obaveštenjima u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka i ličnosti. Od petka do danas iz CEDIS-a nema odgovora.


PROCEDURE

PRIKLjUČENjE objekta na distributivni sistem električne energije radi se na osnovu rešenja o izdavanju saglasnosti za priključenje, koje u skladu sa Zakonom i procedurom izdaje CEDIS na čiji sistem se priključuje objekat korisnika. Iz Opštine Bar navode da suuz zahtev priložili svu potrebnu dokumentaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)