ZA AGRAR IZDVOJENO 45 MILIONA: Posle sedam meseci usvojena budžetska sredstva namenjena za razvoj poljoprivredne proizvodnje

Z. Z.

10. 07. 2021. u 06:34

POLjOPRIVREDA dobila budžet vredan skoro 45 miliona evra. Povećana izdvajanja za stočarstvo, proizvodnju bilja i direktna plaćanja agraru. Veliki deo od ukupno 44,8 miliona, čak 27 miliona evra finansiraće se iz nacionalnih sredstava. Ostatak ili 9,3 miliona čine donacije, a milion manje zaduženje, saopšteno je iz Vlade.

ЗА АГРАР ИЗДВОЈЕНО 45 МИЛИОНА: После седам месеци усвојена буџетска средства намењена за развој пољопривредне производње

Foto D. Alihodžić

Izdvajanja iz agrobudžeta za stočarstvo i biljnu proizvodnju uvećana su pet do deset odsto ili ukupno dva miliona više u odnosu na prošlu godinu.

- Za stočarsku proizvodnju opredeljeno je 4,165 miliona evra. Premije za krave i junice uvećane su sa 70 na 75 evra po grlu, dok će za koze i ovce iznositi devet ili evro više nego lane. Ovom podrškom biće obuhvaćeno 5.300 domaćinstava - naveli su iz izvršne vlasti.

Uvećana su i izdvajanja za razvoj proizvodnje mleka, pa je izdvajanje za taj sektor uvećano 30 odsto, odnosno sa milion i po na dva miliona evra. Više novca, 20 odsto u odnosu na prošlu godinu biće i za svinjarstvo. Osim toga, povećana su sredstva za mehanizaciju.

- Opredeljena je podrška za nabavku mehanizacije u iznosu od 980.000 evra, ili 30 odsto više nego 2020. godine.Uvedena je nova komponenta podrške koja se odnosi na nabavku dvoosovinskih traktora sa 30 odsto podrške kao i 50 procenata podrške za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme u funkciju primarne proizvodnje - kazali su iz Vlade.

Kroz mere ruralnog razvoja, predviđeno je agrobudžetom, investiranje u razvoj poljoprivrede i to one koje se odnose nauzdizanju novih zasada u voćarstvu, povrtarskoj proizvodnji, nabavci stočnog fonda i mehanizaciji.

- Obezbeđena je mera podrške investicijama u preradi na gazdinstvima u iznosu od 600.000 evra. Ministarstvo poljoprivrede će kroz ovu podršku u tekućoj godini podržavati sa 80 odsto ona gazdinstva čiji projekat investicija bude prihvaćen - kaže se u vladinom dokumentu.

Za biljnu proizvodnju subvencije su uvećane sa 200 na 220 evra po hektaru. Deset evra više dobijaće mlađi od 40 godina koji odluče da se bave ratarstvom. Povećan je iznos i za direktna plaćanja za proizvodnju semenskog materijala za oko 40 procenata i ukupno opredeljeno 100.000 evra.

VIŠE NOVCA ZA SVE SEKTORE

VINARI mogu računati na podršku za ugradnju protivgradnih mreža. Za maslinare su izdvajanja uvećana za sedam odsto ili 150.000 evra. Za povrtarstvo je opredeljeno 600.000 evra. Za mlade poljoprivrednike biće izdvojeno pola miliona. Za staračke naknade koje su uvećane sa 72 na 102 evra biće utrošeno preko tri miliona evra. Podrška ribarstvu iznosiće 1,1 milion evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!