NOVI INCIDENT NA CETINJU: Jurišnici Mila Đukanovića blokirali narodu put do crkve na veliki praznik

M. SEKULOVIĆ

08. 07. 2021. u 17:59

NA VELIKI crkveni praznik Rođenje Sv. Jovana Krstitelja došlo je do incidenta na lokalnom seoskom putu u opštini Cetinje u mestu Bata Cucka – kada je nekoliko desetina ljudi iz raznih krajeva Crne Gore, a pod očiglednom dirigentskom palicom DPS i njoj bliskih struktura, blokirana saobraćajnica koja vodi do seoske crkve Sv. Jovana Krstitelja.

НОВИ ИНЦИДЕНТ НА ЦЕТИЊУ: Јуришници Мила Ђукановића блокирали народу пут до цркве на велики празник

Foto: Z. Jovanović

Krajnja namera ovog političkog i očigledno nacional-šovinističkog skupa bilo je sprečavanje kanonskih i nadležnih sveštenika da – zajedno sa meštanima koji su porodično vezani za pomenutu bogomolju – na verski praznik pristupe crkvi, saopšteno je u četvrtak iz Crkvene opštine Cetinje.

- Kako je reč o lokalnom putu koji nije ni u čijem privatnom vlasništvu, i kako se dobro zna da su i sveštenici i vernici građani Crne Gore koji su većinski ili meštani ili vode poreklo iz tog sela – ovakav postupak smatramo organizovanim kršenjem elementarnih ljudskih i verskih prava, a u režiji bivšeg crnogorskog režima i struktura koje su sa njim interesno vezani. Zato ne zameramo toliko počiniocima, koliko organizatorima svega - kažu iz Crkvene opštine Cetinje i napominju da su 24 časa uoči nemilog događaja, društvenim mrežama kružili pozivi na ovo destruktivno okupljanje, sa vidljivih i poznatih adresa .

- Očekujemo od nadležnih državnih organa da procesuiraju nalogodavce ovoga nedela i spreče ovakvu praksu kojom određena politika provocira incidente. Naročitom pribranošću i pastirskom brigom sveštentva Mitropolije crnogorsko-primorske, u ovom slučaju je sprečen incident većih razmera pošto je veliki broj ljudi, koji po običaju, decenijama unazad dolaze na ovaj verski skup – umoljen da se vrati u poslednjem trenutku i da ne ide u Cuce. Ovim putem se zahvaljujemo svim blagočestivim stanovnicima Cuca i svim ljudima upućenim na svoj zavičaj (koji žive u drugim crnogorskim gradovima) što su poslušali svoje sveštenike i doprineli odsustvu bilo kakvih tenzija na terenu - kažu iz Crkvene opštine Cetinje.

Dan ranije izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije se tokom arhipastirske besede u ostroškom skitu Svetog Jovana Krstitelja u Jovan dolu kod Nikšića osvrnuo na "one koji su se organizovali da ne dozvole sveštenicima koji su iz Cuca da tamo služe Svetu liturgiju".

- Grdno su se prevarili! Neće to ni Cuce ni sveštenici koji su rodom iz Cuca dozvoliti. Imam osećaj da je došao kraj komunističkoj crvenoj aždaji i da su ovo njeni poslednji zločinački trzaji. Nemojte mnogo obraćati pažnju, draga braćo i sestre, jer oni sve što su gradili, gradili su na bratskom krvoproliću. A mi treba da se molimo da se naš narod izmiri, da jedni druge celivamo, da jedni druge pomažemo, da ne učestvujemo u tome ni na koji način. Neka čine što su naumili. Ali, došao je kraj toj bedi i tom ludilu. Narod je shvatio da je nekome interes da ga i dalje deli. I u to se ulaže velika energija i velika sredstva. I čine se mnoge manipulacije i šire se mnoge laži. Naše je - rekao je on - da se na ovaj veliki praznik pomolimo Bogu za mir, ljubav, bratsko izmirenje i bratsku slogu. I da oprostimo. I njima da oprostimo. Da Bog oprosti, jer ne znaju šta čine - zaključio je izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, pivodom još jedne besprizorne režije predstave mržnje na Cetinju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)