FRONT NE ŽELI RAZGOVOR SA DPS: DNP - Neophodno rešiti krizu u Skupštini i Vladi

V. KADIĆ

02. 07. 2021. u 17:06

ŠEF crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić uputio je zvanični poziv svim predsednicima kluba - vlasti i opozicije, da 7. jula u Skupštini počnu dijalog sa ciljem rešavanja otvorenih pitanja, koja su, kako je naveo, značajna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore.

ФРОНТ НЕ ЖЕЛИ РАЗГОВОР СА ДПС: ДНП - Неопходно решити кризу у Скупштини и Влади

DF traži uvid u fascikle tajnih službi / Foto Skupština CG

Samo dan nakon poziva gotovo je sigurno da na taj sastanak neće doći predstavnici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Pokreta za promene.

- Demokratski front nije zainteresovan za sastanak jer postoje prioriteti i problemi koje treba da rešava parlamentarna većina - kaže Jovan Vučurović, poslanik. - Dosta je čudno da Bečić zakazuje sastanak parlamentarne većine i DPS za 7. jul, a da prethodno nije razgovarao sa kolegama koji su ga birali za predsednika Skupštine. Da je obavio konsultacije znao bi da nismo zainteresovani za razgovor sa DPS i "satelitima", jer u ovom trenutku postoji otvorena kriza Vlade i rukovodstva Skupštine koje podržava samo 14 poslanika.

Poslanik Pokreta za promene Nikola Bajčetić takođe je poručio da ta stranka neće učestvovati na Bečićevom sastanku.

- Smatram da je potrebno prvo rešiti odnose u vladajućoj većini, osim ako Bečić ne traži neku novu većinu, jer on i premijer Zdravko Krivokapić imaju podršku samo 14 poslanika - naveo je Bajčetić.

Pozivu na dijalog neće se odazvati ni Demokratska narodna partija.

- Prethodno je neophodno razrešiti parlamentarnu, kao i krizu u Vladi, koja je kulminirala izglasavanjem rezolucije o Srebrenici i smenom ministra Vladimira Leposavića. Do razrešenja te krize nećemo učestvovati ni u kakvim novim razgovorima, pa ni u ovim koje je zakazao Aleksa Bečić - poručili su iz partije Milana Kneževića.

Još se čeka na odgovor Demokratske partije socijalista, ali je sasvim izvesno da će na sastanak doći predstavnik Bošnjačke stranke. Njen lider Ervin Ibrahimović smatra da jedna od tema dijaloga treba da bude formiranje tehničke vlade koja bi organizovala vanredne izbore. Albanska lista očekuje od onih koji snose političku odgovornost za (ne)uspeh dijaloga da imaju jasne ponude o načinu i rokovima za postizanje rezultata dogovora koji bi trebalo da usledi između parlamentarne većine i opozicije. Iz SDP-a su takođe poručili da će poslati svog predstavnika na sastanak 7. jula.

PARLAMENTARNA VEĆINA U UTORAK

SASTANAK predstavnika parlamentarne većine o političkoj krizi u Crnoj Gori biće održan u utorak, nakon povratka lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića iz Moskve. Oni borave u Rusiji na poziv predsednika Komiteta za međunarodnu saradnju Dume - Leonida Sluckog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri