U VLADU MOŽE SVAKO, SAMO DA JE STRUČNJAK: Premijer prihvata "političare eksperte"

M. Sekulović

30. 06. 2021. u 18:11

POLITIČKA kriza u Crnoj Gori, koja je kulminirala nakon skupštinskih odluka o donošenju "Rezolucije o genocidu u Srebrenici" i smene ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava dr Vladimira Leposavića i dovela do zahteva DF "ili smena premijera Krivokapića i rekonstrukcija Vlade, ili prevremeni izbori", polako gubi na intenzitetu, pred drugi krug razgovora lidera parlamentarne većine, koji bi trebalo da budu održani ove nedelje.

У ВЛАДУ МОЖЕ СВАКО, САМО ДА ЈЕ СТРУЧЊАК: Премијер прихвата политичаре експерте

Foto Vlada CG

Premijer se izjasnio, u Vladu mogu svi samo da su stručnjaci.

- Principijelno sam ušao u ovu priču samo zbog toga što znam i ubeđen sam da je ekspertska vlada najbolja vlada tranzicije Crne Gore. Sve drugo čini mi se da nije dobro za Crnu Goru. Sve što uradi 41 poslanik, prihvatim kao meru predloga - smatra premijer Krivokapić, koji "ne pati od toga da je izabrao najbolji tim, ali zna da je bilo koje rešenje koje se nudi - uzmi ili ostavi - najgore rešenje".

Krivokapić je, pritešnjen zahtevima iz DF, ali i drugih partija članica vladajuće koalicije za rekonstrukcijom Vlade, pristao da njeni članovi postanu i političari, da prihvata svakog ko je dokazani ekspert.

- U ugovoru koji je definisan stoji: mi se opredeljujemo za ekspertsku vladu u koju mogu ući eksperti nezavisno od toga kojoj politici, veri pripadaju, koje su nacionalnosti, samo da su eksperti. Ako oni dokažu da su eksperti, ja prihvatam svakog... Ali mora neko da ga verifikuje, a ne da ja samog sebe verifikujem da sam ekspert - pojasnio je Krivokapić.

Da li je ovo manevar premijera da ponovo iz igre izbaci DF, koji će nema sumnje ponuditi svoju listu eksperata, zasada je teško reći, ali, Krivokapićeva najava rekonstrukcije, izazvala je bes u bivšoj vlasti, koja je imala slobodno se može reći diskriminatorski odnos prema Srbima.

Foto: AP Photo/Risto Bozovic

Zdravko Krivokapić

- Legitiman je zahtev da u nekoj vladi budu politički lideri stranaka koje su pobedile na izborima - rekao je bivši premijer Duško Marković, tvrdeći da je to i demokratski standard. - Politički program, ideološka platforma tog saveza koji sebe naziva Demokratskim frontom, nije ni demokratska, ni crnogorska. Demokratski fornt, koji inače sebe smatra političkim predstavnikom srpskih interesa u Crnoj Gori, u stvari je jedna politička organizacija destrukcije demokratskih potreba Crne Gore i njenog razvoja. Ona je praktično instrument srpske vlasti u realizaciji strateškog cilja koji nam je i zvanična Srbija ponudila, a to je tzv. srpski svet.

Marković veruje da se DF ne rukovodi potrebama građana Crne Gore, već interesima Srbije u regionu koji su definisani u okviru strategije "Srpskog sveta", što znači da Srbija treba da obezbedi uticaj ili kontrolu nad svim državama u regionu u kojima žive Srbi. Dodaje da je to nemoguće i veoma opasno da takvi lideri budu u Vladi.

IZNEVERENA OČEKIVANjA?

- NOVA vlada kao i svaka vlada trebalo bi da radi u korist svih njenih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Nažalost u Crnoj Gori su Srbi bili diskriminisani u prethodnih 30 godina, pa su zato i očekivanja od nove vlade da se promeni status Srba u Crnoj Gori velika. Posebno su ta očekivanja velika jer je Zdravko Krivokapić bio nosilac liste koja je dobila najveće poverenje među biračima koji se izjašnjavaju kao Srbi. Danas nažalost mogu reći da se malo toga promenilo u odnosu prema Srbima - nezadovoljna je radom Vlade i poslanica DF Maja Vukićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati