POMOZITE ILI GASIMO FARME: Poljoprivrednici traže ostavku ministra pred Vladu došli na traktorima

I. D. S.

29. 06. 2021. u 07:45

POLjOPRIVREDNICI su juče opet na traktorima protestovali pred zgradom Vlade i parlamenta, tražeći prijem kod premijera i ministra finasija, kako bi se farmerima obezbedila pomoć države koja im je neophodna za opstanak.

ПОМОЗИТЕ ИЛИ ГАСИМО ФАРМЕ: Пољопривредници траже оставку министра пред Владу дошли на тракторима

Foto D. Alihodžić

- Ukoliko premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija Milojko Spajić ne budu imali sluha za zahteve poljoprivrednika uslediće zatvaranje i gašenje farmi - kazao je poljoprivrednik i jedan od organizatora protesta Vladimir Lakić.

On je rekao i da poljoprivrednici traže smenu ministra i članova menadžmenta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te istakao da na prethodnom sastanku sa predstavnicima resora poljoprivrede nisu naišli na razumevanje, ali i da oni nisu kompetentni za rešavanje njihovih problema.

Farmeri tvrde da je cena koncentrovane hrane 0,40 evra, a gornja granica rentabilnosti 0,30 evra i traže od Vlade da se izdvoji novac iz rezerve budžeta i da im se plati po pet centi po litru proizvedenog mleka od 1. januara 2021, sve do stabilizacije tržišta stočne hrane.

Osim toga traže i povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene uključujući i pokošene površine.

- Tražimo i rešavanje viškova crnogorskih sireva, kako bi otkup kozjeg i ovčjeg mleka mogao da počne od 1. jula - poručili su ranije poljoprivrednici.

Od Vlade, takođe, zahtevaju pisanu garanciju da će rešiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju domaćih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama.

Lakić tvrdi se problemi farmera mogu rešiti lako - zahtevom Ministarstva i kreiranjem jednog amandmana.

- Kao što je u budžetu usvojeno 60 i nešto amandmana, na predlog Vlade, tako je mogao i ovaj. To nije učinjeno. Mi ne možemo više izdržati ovaj pritisak. Ono što će se dešavati u nekim predstojećim mesecima jeste zatvaranje i gašenje naših farmi ukoliko premijer i ministar finansija ne budu imali sluha za naše zahteve. Onda će videti šta će se dogoditi sa crnogorskom poljoprivredom i da li ćemo postati zavisnici od zemalja iz okruženja - kazao je Lakić.

Prema rečima načelnika Direkcije za stočarstvo Ranka Bogavca, Ministarstvo je zasada izašlo u susret farmerima koliko je bilo u mogućnosti. On je podsetio da je na sastanku Ministarstvo ponudilo farmerima i proizvođačima mleka i prerađivačima mleka na gazdinstvima dva centa po litru za dva meseca, da se isplati uz majsku tranšu.

Bogavac je dodao da je do teške situacije za poljoprivrednike došlo zbog povećanja cene stočne hrane od 10 centi i naveo da je Ministarstvo pristupilo izradi pravilnika kako bi se našao model kojim bi se farmeri oslobodili akcize za gorivo ili da im refinansira taj trošak.

SVE IZMIRENO NA VREME

SVE obaveze od početka godine su izmirene i nije bilo kašnjenja ni po jednoj poziciji. Ministarstvo je pripremilo agrobudžet i očekujemo njegovo usvajanje i molimo proizvođače da budu revnosni u smislu prijavljivanja za subvencije - poručio je Bogavac.

On je napomenuo i da su zahtevi proizođača bili pet centi od početka godine pa nadalje, što je tvrdi, veliki novac za ministarstvo.

- Na godišnjem nivou to bi bilo tri miliona - kazao je on.

PROSUĆEMO ĐUBRIVO PO ULICAMA

Poljoprivrednici su čekali predstavnike Vlade da im se obrate do 14.30. Nakon što je njihova reakcija izostala, poručili su da njihovo strpljenje neće još dugo trajati i da očekuju poziv na sastanak u što kraćem roku. Kako su upozorili, ukoliko ih budu ignorisali, "lako se može desiti da cisterne đubriva budu prosute svuda po Podgorici". O daljim koracima i eventualnoj radikalizaciji protesta, kako su poručili, javnost će obavestiti blagovremeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!