MITROPOLIT JOANIKIJE U BARU: Sveti Jovan Vladimir - slava Sabornog hrama

B. D.

04. 06. 2021. u 18:08 >> 19:08

PRAZNIK Svetog Jovana Vladimira, zaštitnika Bara i slava Sabornog hrama okupio je brojne vernike u ovom verskom zdanju.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ У БАРУ: Свети Јован Владимир - слава Саборног храма

Foto: B.D.

- Svetog Jovana Vladimira  poštuju podjednako i Srbi i Grci, i Albanci i Bugari, a i ostali pravoslavni narodi slave takođe Svetoga Jovana Vladimira, kazao je danas nakon liturgije u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira  vladika Joanikije. Danas, 4.juna  vernici slave praznik Svetog Jovana Vladimira, zaštitnika  Bara. Danas je i slava Sabornog hrama u gradu pod Rumijom koji nosi naziv po svecu.

Foto: B.D.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije uz sasluženje velikog broja sveštenstva iz Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije raško-prizrenske i Eparhije budimljansko nikšićke.

 U okviru „Dana Svetog Jovana Vladimira“ večeras će u 18:30 Mitropolit crnogorsko-primorski  Joanikije sa sveštenstvom služiti večernju službu, a nakon toga praznovanje će se nastaviti, kao i ranijih godina, tako što će se molitvama i silom Časnoga krsta blagosloviti grad Svetog Jovana Vladimira čiji je on nebeski pokrovitelj i zaštitinik.
Mitropolit Joanikije je naglasio  da su život i dela Svetog Jovana Vladimira, njegove reči bile produžetak Jevanđelja Hristovoga.

- Ako je iko išao Hristovim stopama to je Sveti Jovan Vladimir. On je hristolika ličnost i hristolika žrtva i zato poslije toliko vekova od njegove mučeničke končine imamo tako lepo i uzvišeno sećanje na njega. Zapravo to je hiljadu i više godina njegovoga blagodatnoga prisustva među nama i nebeskoga pokroviteljstva nad pravoslavnim hrišćanima i ovđe u Crnoj Gori, njegovoj Zeti, i u Albaniji, Makedoniji, kao i u ostalim pravoslavnim zemljama, naveo je vladika Joanikije uz podsećanje  da je Sveti kralj Jovan Vladimir “kratko poživio u ovome životu zemaljskome, ali je imao Hrista u sebi, u svome srcu.”

Stradanju Svetog Jovana Vladimira svedočila je i ćerka cara Samuila i zaželjela da sa tim vrlinskim čovekom stupi u bračnu zajednicu i, podsetio je vladika, izmolila od svoga oca da oslobodi toga sužnja. Govoreći o stradalnom i krstonosnom putu ovoga svetoga mučenika i njegove supruge Kosare, u monaštvu Teodore, Mitropolit Joanikije je kazao da oni kao supružnici treba da nam budu primer.

- Oni su obrazac bračnoga života i ljubavi, vernosti, od početka do kraja i slobodno ih možemo uvrstiti među zaštitinike pravoslavnog braka i porodice jer su bili primer u svemu, a ponajviše u ljubavi jedno prema drugome, što je najvažnije jer ta ljubav pobeđuje sve.

Foto: B.D.

Objasnio je da je prisutni kult čojstva i junaštva u Crnoj Gori prisutan upravo od krsta Sv. Jovana Vladimira. Mi hrišćani, kako je kazao vladika, treba da svojim životom, primerom, svedočimo, kao što je i Sveti Jovan Vladimir svedočio, šta je prava i istinita vera svuda i na svakome mestu:Sveti Jovan Vladimir podizao je hramove i širio veru pravoslavnu, propovedao i svojim đelima i svojim rečima, ali sve je to posvedočio, potvrdio i zapečatio svojom žrtvom onda kada mu je na pravdi Boga bila glava odsečena. To je posvedočeno i njegovim velikim čudom: svoju glavu je uzeo u ruke i nosio je, i on se evo slika sa svojom glavom kao i Sveti Jovan Krstitelj i Sveti knez Lazar, zaključio je  Mitropolit  Joanikije.

Protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, arhijerejski namesnik barski, je kazao da nas je danas sve u ovoj svetinji sabrao upravo Sv. Jovan Vladimir “kao dobri domaćin i upravitelj i ovoga hrama i ovoga grada, da se ovđe osećamo kao svoji na svome i da se radujemo jedni drugima, da se radujemo ljubavi Božijoj i ljubavi Svetog Jovana Vladimira koji nas sabira i grli kao svoju decu”.

- Dragi vladiko, juče se navršilo 22 godine od kako ste hirotonisani za episkopa Crkve pravoslavne, na praznik Svetih ravnoapostolnih cara Konstanitina i carice Jelene u Cetinjskom manastiru. Poslije hirotonije prvu svoju arhijerejsku liturgijsku službu služili ste upravo na praznik Svetog Jovana Vladimira na ostacima drevnog manastira Prečista Krajinska, rekao je prota Slobodan i kao podsećanje na taj dan uručio izabranom Mitropolitu Joanikiju u ime sveštenstva i vernog naroda na dar fotografiju sa te prve arhijerejske službe i vezenu ikonu Svetoga Jovana Vladimira.

Pre epidemije korona virusa manifestacija “Dani Svetog Jovana Vladimira”,  je trajala nekoliko dana i bila bogata duhovnim i kulturnim sadržajima. Ove godine kulturno-umetnički sadržaj je izostao, a bogoslužbeni deo je počeo 1. juna  Svetom liturgijom  koja je služena na ostacima hrama iz VI veka na Topolici, a narednog dana na ostacima manastira Prečista Krajinska u Ostrosu, gde je, po predanju, Sveti Jovan Vladimir bio sahranjen.

Na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, 3. juna  Sveta liturgija je služena na ostacima manastira Presvete Bogorodice na Ratcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)