POZDRAV PROLEĆU: Fešta "Primavera" slavi maštovitost i kreativnost (FOTO)

V. V.

30. 05. 2021. u 14:29

FEŠTU Primavera,u slavu proleća, prirode i zdravog života, na maloj terasi Gradske kafane i u parku Boka, organizovalo je ovog vikenda hercegnovsko Udruženje Ruke.

ПОЗДРАВ ПРОЛЕЋУ: Фешта Примавера слави маштовитост и креативност (ФОТО)

Foto: V. V.

Uspešni tim kome su godinama na čelu Milina Kovačević i Maja Erenji Her Braun  već je i u regionu poznat po četiri stađunska programa kojim obeležavaju četiri godišnja doba. Korona je i njima izmenila kalendar i sadržaj fešte pa je  ovog puta  izostala tradicionalna ponuda hrane, ali je susret ostao promocija  maštovitosti,kreativnosti i  saradnje brojnih učesnika.

Na štandu NVU Ruke, posetioci su mogli da u suvenirskoj ambalaži kupe džemove od narandže i smokve, narančine, ali i prirodne sapune, mirisnu lavandu... Biljana Vukčević, izložila je ručno rađene heklane, odevne predmete koji su kaže nastali ove zime, iz hobija koji predstavlja i najlepši odmor.

Ana Bulatović – Lili Morska, okupila je najmlađe u radionici u kojoj su učili kako da naprave hvatače snova.

-Hvatači snova su deo južnoameričke kulture, Indijanaca koji su ih pravili da bi svoju decu zaštitili od loših snova i noćnih mora. Danas je već više od običaja, lep dekor a tako i treba da bude jer je predivan, objasnila  nam je Ana.

Program 

Program  fešte "Primavera" nastavljen je danas (nedelja,30.maj)  kada je za učesnike organizovan izlet i upoznavanje sa lekovitim, jestivim i začinskim biljem hercegnovskog zaleđa.

Senka Stanić, izradila je prozorčiće od belog bora, a njena prijateljica kućice za ptice. Na platou nekadašnjeg hotela Rudnik, učenici OŠ „Dašo Pavičić" priredili su "Vitaminsku jadikovku",predstavili lekovito bilje, dobro za borbu protiv korone, a realizovan je i performans „Obucimo naranče". Time su želeli da pokažu da su dva mala stable narandže usamljena I zarobljena u betonu u centru grada, postala simbol Herceg Novog koji treba čuvati tim pre što citruse intenzivno proteklih godina napadaju biljne štetočine i oni ubrzano propadaju, kao I noske palme.

-Proleće je i  vreme da se priča o zaštiti naranadža jer na zimu će nam biti kasno.Za nas u NVU "Ruke" baš ove dve naranče su posebno važne jer smo uz njih pokrenuli našu prvu stašunsku proslavu"Malu fešti od narandže" , objasnila je Maja Erenji Her Braun.

U parku Boka ko je želeo mogao je da zapleše u koraku sambe u rumbe zahvaljujući školi plesa Salsa Revolušn i  klubu Zumba Šaira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!