BRANIO CRKVU, POSLALI GA U BOLNICU: Ko je vladika Metodije - naslednik episkopa Joanikija na tronu Eparhije budimljansko-nikšićke

M.S.

29. 05. 2021. u 19:58

VLADIKA Metodije, vikarni episkop dioklijski izabran je danas za Episkopa budimljansko nikšićkog, gde će na tronu Eparhije naslediti novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

БРАНИО ЦРКВУ, ПОСЛАЛИ ГА У БОЛНИЦУ: Ко је владика Методије - наследник епископа Јоаникија на трону Епархије будимљанско-никшићке

Foto: Eparhija budimljansko-nikšićka

Episkop Metodije (u svetu Ljubiša) Ostojić se rodio 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, od pravoslavnih roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete.

Osmogodišnju školu "Petar Dokić" i prva dva razreda Druge gimnazije “Ognjen Prica” završio je u Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu, gde je završio preostala dva razreda Gimnazije “Slobodan Škerović”. Za vreme života u Sarajevu završio je osnovnu – nižu muzičku školu “29. novembar”. Posle završene gimnazije 1994. godine upisao je Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore u Podgorici, na kojem je i diplomirao 2001. godine. Godine 2002. došao je u Cetinjski manastir, gde je zamonašen na prazničnom bdeniju 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom).

U čin đakona rukopoložen je 2005. godine na praznik Preobraženja Gospodnjeg u hramu posvećenom ovom prazniku na Žabljaku (odakle i potiče njegova porodica) od strane Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija. U čin prezvitera rukopoložen je na Badnji dan 2008. godine u Cetinjskom manastiru. Odlikovan je činom protosinđela 22. novembra 2009. godine u manastiru Slanci kod Beograda od strane Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, sa čijim je blagoslovom od kraja 2007. godine bio je na poslušanju kelejnika Patrijarha srpskog g. Pavla, i na tom poslušanju ostaje do njegovog upokojenja.

Za namesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita rukoproizveden je na Petrovdan 2013. godine u Cetinjskom manastiru. Iste godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, sa diplomskim radom na temu “Vaspitni značaj monaštva”.

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine odbranio je master rad na temu “Zetski Mitropolit Vavila (1494-1520) i njegov doprinos srpskoj duhovnosti i kulturi” kod mentora prof. dr Predraga Puzovića.

Od 2012. godine član je Patrijaršijskog upravnog odbora Srpske Pravoslavne Crkve u ime Mitropolije crnogorsko-primorske. Takođe član je Eparhijskog saveta i Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske.

Akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu učeći grčki jezik, radi upisa doktorskih studija na Teološkom fakultetu ovog Univerziteta.

Na redovnom proljećnom zasedanju održanom u Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je arhimandrita Metodija (Ostojića), za vikara Mitropolita Crnogorko- primorkog, sa titulom episkop dioklijski.

U čin episkopa hirotonisan je 22.jula 2018.g. u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici od strane Njegova svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja.

Od Preobraženja 2018. g. obavlja i poslušanje glavnog urednika časopisa „Svetigora“ Mitropolije crnogorsko-primorske.

Na dan izglasavanja takozvanog Zakona oslobodi veroispovesti, u Crnoj Gori, 27. decembra 2019. godine na mostu na Đurđevića Tari, crnogorska policija je pretukla pendrecima episkopa Metodija, koji je potom završio na lečenju na VMA u Beogradu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)