CRNOGORSKI ADVOKATI U ŠTRAJKU: Neće odustati od zahteva za ukidanje fiskalnih kasa

Z. Zorić

25. 05. 2021. u 07:21

ADVOKATI su, kako su i najavili, zvanično stupili u štrajk.

ЦРНОГОРСКИ АДВОКАТИ У ШТРАЈКУ: Неће одустати од захтева за укидање фискалних каса

Foto: N. Skenderija

Iz Advokatske komore poručuju da neće odustati od zahteva da budu izuzeti od primene Zakona o fiskalizaciji. Tvrde da je Vlada "pogazila" Ustav. Iz izvršne vlasti odgovaraju da je štrajk neustavan i predlažu nastavak razgovora kako bi se prevazišao sadašnji problem.

Dostavljeno je uputstvo svim zastupnicima da tokom obustave rada ne ulaze u sudove, tužilaštva, policiju i druge državne ustanove gde klijentima pružaju svoje usluge. Iz Advokatske komore navode da je odluku o štrajku podržalo 700 advokata, da peticiju nije potpisalo desetak, ali ne zato što ne podržavaju zahtev da se advokati izuzmu od primene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji.

- I dalje se nadamo da ćemo postići sa Vladom kompromis, ali smo uvereni da su naši razlozi za početak štrajka opravdani i da je ovo jedini način da ostvarimo svoja Ustavom zagarantovana prava. Neverovatno je da advokati budu obuhvaćeni zakonom koji reguliše kontrolu preduzeća koja prometuju proizvode i usluge. U Vladi zaboravljaju ili neće da shvate da mi pružamo besplatnu pravnu pomoć, da je naša usluga delimično ili gotovo nenaplativa - obrazložio je Zdravko Begović, predsednik Advokatske komore, dodajući da je ovo prvi put u istoriji crnogorske advokature da se organizuje štrajk.

Arhiva BŽNovosti

Tekst potpisa

S druge strane iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja ocenjuju da je štrajk neustavan i nezakonit. Pozivaju advokate da se vrate u sudnice, jer kako ističu, niko nema pravo da građanima uskrati pravo na pristup sudu da ostvare svoja prava.

- Mi smo i dalje otvoreni, kao što smo bili i do sada, da u dogovoru sa Advokatskom komorom i svakim advokatom pojedinačno, objasnimo da je fiskalizacija obavezujuća za sve, pa i advokate. Nadam se da će gospodin Begović kao i svi advokati shvatiti da su doneli pogrešnu i nezakonitu odluku, štetnu za građane i ukupno Crnu Goru. Očekujemo da ćemo brzo sesti, razgovarati i naći rešenje kako primeniti Zakon o fiskalizaciji i na njih - prokomentarisao je Janko Odović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, dodajući da će i u ovom trenutku biti odgovornih advokata koji će se pojaviti na suđenjima.

On je dodao i da crnogorski pravni sistem ne poznaje pojam obustave pružanja pravne pomoći, već samo obustavu rada.

- Ova situacija u kojoj Advokatska komora zabranjuje pristup svakom advokatu da radi svoj posao je protivzakonita, jer osnov štrajka je dobrovoljnost. Ako želite da štrajkujete možete, ako ne želite, niko vas ne može na to primorati - poručio je Odović.

Foto Vlada CG

Zgrada Vlade Crne Gore

NE BEŽIMO OD PLAĆANjA

- MI se predstavljamo kao oni koji ne plaćaju poreze državi. Ministarstvo priča o poreskom dugu od 5,4 miliona evra, ali ne saopštavaju koliko preko poreza i doprinosa dajemo ovoj državi. Ne bežimo od plaćanja obaveza, ali ne preko Zakona o fiskalizaciji - naglasio je advokat Veselin Radulović.

TEŠKA ODLUKA

- OVO je najteža odluka u 100 godina crnogorske advokature, ali nismo imali izbora. Morali smo štititi svoju profesiju, nezavisnost i samostalnost. Ministarstvo finansija ima svoje tumačenje, ali mi smo dobili dopis, tumačenje Ministarstva pravde u kojem se kaže da smo mi u pravu - prokomentarisao je Andrej Raspopović, advokat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave