MANJI POREZI GAZDAMA, VIŠE RADNIH MESTA: Većina podržala izmene ekonomskih zakona koje bi trebalo da saniraju posledice pandemije

I. D. S.

22. 05. 2021. u 06:15

VLADA je predložila izmene i dopune seta ekonomskih zakona, koji su, kako se ocenjuje, namenjeni saniranju negativnih posledica pandemije virusa korona, ali i posledica nesavesnog trošenja i zaduživanja prethodne vlasti, te da nova regulativa ima za cilj da stimuliše novo zapošljavanje.

МАЊИ ПОРЕЗИ ГАЗДАМА, ВИШЕ РАДНИХ МЕСТА: Већина подржала измене економских закона које би требало да санирају последице пандемије

Foto skupstina.me

Vlada je predvidela meru za podsticanje novog zapošljavanja, predlažući izmene i dopune zakona o porezu na dohodak građana i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Prema predloženim aktima, korisnici te mere mogu biti poslodavci koji zasnuju radni odnos na neodređeno vreme sa nezaposlenim, koji je najmanje tri meseca bio na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Predviđeno je da se poslodavac oslobađa obaveza plaćanja poreza na dohodak i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog i poslodavca, za zaradu isplaćenu za period od tri godine od zasnivanja radnog odnosa. Visina olakšice je maksimalno do iznosa prosečne bruto zarade u prethodnoj godini, i to 90 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u ovoj godini, 60 odsto za isplaćene u narednoj, a 30 odsto za isplaćene u 2023. godini. Predviđeno je da se navedeni zakoni primenjuju od 1. januara.

NASTAVITI SA UMANjENIM PDV

SOCIJALDEMOKRATE će predložiti da se nastavi sa smanjenim PDV za ugostiteljstvo na sedam odsto.

- Kao meru nastavka podrške privredi u delu PDV, daćemo gorepomenuti novi predlog: da se nastavi sa smanjenim PDV-om za ugostiteljstvo koji je ranije uveden i traje do 31. avgusta, s obzirom na to da će, kako navode, zbog virusa korona post sezona biti posebno važna - navode u ovoj partiji.

U toku skupštinskog zasedanja na kojem se raspravljalo o izmenama više ekonomskih zakona, Poslanica Demokratskog fronta Jovanka Bogavac, rekla je da su predložene izmene i dopune namenjene saniranju negativnih posledica pandemije, ali i da će trebati dosta vremena da se privreda oporavi. Ona je dodala da se nada da će izmene Zakona o porezu na dohodak građana, u cilju olakšavanja zapošljavanja u naredne tri godine, doprineti smanjenju nazaposlenosti i premeštanju poslovanja iz nelegalnih u regularne okvire.

- Tu inspekcije moraju da rade kako treba. Pravila moraju biti ista za sve i više ne sme biti povlaštenih - navela je Bogavac.

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da je i privrednicima i zaposlenima u Crnoj Gori mnogo teško.

- Danas je svaki privrednik koji je sačuvao radno mesto heroj, a da ne pričamo o onima koji su otvorili novo. Zato njima država mora da pomogne - rekao je Konatar.

Izmene zakona podržaće i poslanici Socijaldemokrata, poručio je poslanik te partije Damir Šehović, navodeći da time žele da pokažu jednu drugačiju političku kulturu.

- Mislim da su oni u interesu privrede i imaće našu punu podršku, jer idu u prilog sektoru malih i srednjih preduzeća, pošto kada podignete letvicu sa 18.000 na 30.000 evra benefite će da ima mikrobiznis u Crnoj Gori. Ne vidim nijedan razlog zašto svi ne bi podržali takvo zakonsko rešenje - rekao je Šehović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri