MIRIJEVO IMA "DOLINU UGLJA": Na interaktivnoj mapi Centra za promociju nauke građani obeležili 374 kritične tačke u pet kategorija

B. Borisavljević

14. 05. 2021. u 08:51

AUTOBUSKA stajališta u Ulici Maksima Gorkog i Južnom bulevaru, obod Orlovskog naselja i Mirijevskog venca, izlaz iz Terazijskog tunela, Ulica Zage Malivuk u Krnjači - samo su neke od lokacija, koje su Beograđani u proteklih godinu dana, obeležili na interaktivnoj mapi.

МИРИЈЕВО ИМА ДОЛИНУ УГЉА: На интерактивној мапи Центра за промоцију науке грађани обележили 374 критичне тачке у пет категорија

Južni Bulevar

Centar za promociju nauke je, u okviru projekta centar, koji će biti predstavljen u petak u zgradi gradske uprave, stanovnicima prestonice dao priliku da "mapiraju" mesta u pet kategorija - temperatura, vazduh, zemljište, voda i vetar. Nažalost, samo kod temperature je broj pozitivnih i negativnih mapiranja isti, dok je u ostalima više negativnih zapažanja.

Prema rečima Nataše Đokić, saradnice Centra za promociju nauke, od juna prošle do maja ove godine, Beograđani su na interaktivnoj mapi obeležili 374 tačke u prestonici. To znači da je veliki broj građana posvetio vreme projektu, verujući da njihovi predlozi i zapažanja mogu biti od pomoći. Uz označenu lokaciju, oni su ostavljali i kratak komentar.

- "Mesto topljenja" nazvali su autobusko stajalište u Maksima Gorkog, a "pakleno stajalište za autobuse" je u Južnom bulevaru - navodi Đokić. - Kada je reč o vazduhu, "spalionica kablova" se nalazi na obodu Orlovskog naselja u Višnjici, a "dolina uglja" je na Mirijevskom vencu, u blizini Mirijevskog parka. Uz Južni bulevar ide opis "buka i smog". "Crnom tačkom Beograda" nazvan Terazijski tunel, kod izlaza na Nušićevu ulicu, a negativno je obeležen i površinski kop u Vreocima.

"Aktivno klizište već 20 godina" je na obodu Zvezdarske šume, prema ulici Dragoslava Srejovića. "Blatnjava međa" je naziv dodeljen "zelenom ostrvu", između dve saobraćajne trake u Trgovačkoj ulici.

Naša sagovornica ističe da je najviše lokacija i komentara bilo za temperaturu, a broj negativnih i pozitivnih opažanja je približno isti.

Na drugom mestu bio je vazduh, ali je većina opažanja bila negativna. I zemljište je imalo više negativnih nego pozitivnih pinova, koji ukazuju na lokacije divljih deponija, zapuštenih lokacija.

- I u kategoriji vode dominantna su negativna zapažanja, a većina ukazuje na zagađenje voda (Banjički potok, Zage Malivuk u Krnjači, Ada Huja) ili opasnost od poplava kod Kule Nebojša - kaže Đokić. - Grad koji ima dve divne reke i mnogo manjih vodotoka, fontane i javne česme zaslužuje više obeleženih lokacija na kojima građani učitavaju pozitivne efekte vode. Zapažanja u kategoriji vetra je bilo očekivano malo. Pinovi su upućivali na mesta gde su udari košave najintenzivniji, kao Omladinski stadion ili Kolarčeva, koja je okarakterisana kao mesto sa stalnim vetrom.

Najveći broj navedenih lokacija je u centru grada. "Šampion" je Trg republike, zatim Slavija, ali i Zemun, Banovo brdo, Voždovac i Mirijevo. Mapirano je nekoliko tačaka Lazarevcu, u Boljevcima, Bojčinskoj šumi, čak i u Pančevu.

PREDLOZI

KAO predloge za rešavanje pojedinih problema, građani su naveli - dodatnu sadnju drveća, ozelenjavanje i uređenje zelenih površina, izgradnju zasena putem umetničkih instalacija i zelenila, nove javne česme i adekvatnija autobuska stajališta u borbi protiv preterane vrućine.

Za čistiji vazduh predloženi su bolji gradski prevoz, više biciklističkih staza, modernizovan sistem grejanja, inovativna rešenja ali i edukacija, zabrana paljenja smeća i pojačana inspekcijska kontrola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)