ZBOG GRADNJE ŠKOLE IPAK SEKU ŠUMU: Žitelji naselja Braće Jerković i Medaković nisu uspeli da izmene plan radova

A. V. V.

14. 05. 2021. u 06:47

PRIMEDBE građana i peticija koju je potpisalo 1.600 ljudi protiv Nacrta plana detaljne regulacije područja naselja Braće Jerković i Medaković i planirane seče šume zbog izgradnje osnovne škole, nisu urodile plodom - osmoletka će ipak biti podignuta u šumi.

ЗБОГ ГРАДЊЕ ШКОЛЕ ИПАК СЕКУ ШУМУ: Житељи насеља Браће Јерковић и Медаковић нису успели да измене план радова

Ulica Ignjata Joba

Na javnoj raspravi održanoj u četvrtak u Gradskoj upravi, građani, koji već nekoliko meseci skreću pažnju javnosti da bi izgradnja ovog objekta uništila zelenilo u Naselju braće Jerković, nisu dobili željeni odgovor od nadležnih, ali su im predstavnici iz Grada s druge strane, kako kažu, obećali da će korigovati poziciju škole u okviru šume, da bi se što manje stabala poseklo.

Kako je u četvrtak rečeno na javnoj raspravi, u predmetnom planu na površini na kojoj se nalazi postojeća šuma dugo godina je planirana osnovna škola. Reč je o potezu između ulica Vojislava Ilića i Ignjata Joba, koji, prema rečima žitelja naselja Braće Jerković, predstavlja područje planski sađene šume, koja će zarad nove osmoletke da bude prepolovljena.

- Nekoliko naših primedaba su usvojili, neke zelene površine smo uspeli da sačuvamo, dok nam one glavne nisu prihvatili - kažu nam iz Inicijative za zaštitu uništavanja zelenila Braće Jerković. - Primedba vezana za školu je, koliko smo shvatili delimično prihvaćena, odnosno, rekli su da će korigovati poziciju osmoletke u okviru šume da se što manje stabala poseče.

Međutim, prema rečima našeg sagovornika, tu je i dalje prekršen plan detaljne regulacije sistema zelenih površina i član 33 Zakona o šumama, koji ne dozvoljava da se tom šumskom zemljištu menja namena.

 

VN

Kako su nam ranije pričali nezadovoljni građani i članovi ovog udruženja, deo zelenih površina već su izgubili u aprilu prošle godine kada je zbog izgradnje objekta trgovinskog lanca okrnjena zelena površina. Supermarket je građen uz potez ulice Ignjata Joba kod Trogirske padine.

Ipak, članovi udruženja ne odustaju od borbe da zelenilo ostane u korenu, pa će gradskoj upravi podneti dopune primedaba koje nisu usmeno uspeli da izlože. n

SPRATNOST

OSIM brige za zelene površine, stanovnici Braće Jerković nezadovoljni su planiranom gradnjom kojom će se drastično povećati spratnost u ovom delu grada.

- Trenutno su na ovom prostoru mahom jednospratni i dvospratni objekti, tako da su predviđene spratnosti ogromno povećanje broja stanovnika, uprkos tome ovaj plan ne predviđa nijednu veću zelenu površinu - rekli su nam ranije meštani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!