PARKING ZA 639 AUTA NA ŠEST ETAŽA: Zbog smanjenja gužvi u krugu Kliničkog centra Srbije planirana gradnja podzemno-nadzemne javne garaže

S. B. MILOŠEVIĆ

06. 05. 2021. u 09:57

PROBLEM parkiranja na prostoru Kliničkog centra Srbije, o kome su "Novosti" pisale u nekoliko navrata, trebalo bi da bude rešen.

ПАРКИНГ ЗА 639 АУТА НА  ШЕСТ ЕТАЖА: Због смањења гужви у кругу Клиничког центра Србије планирана градња подземно-надземне јавне гараже

Foto Z. Jovanović

U planu je gradnja garaže koja će imati 639 parking-mesta, sa šest etaža, računajući i krov.

Parkiralište je planirano na delu između Neuropsihijatrijske klinike "Laza Lazarević" i glavne zgrade Kliničkog centra.

Naći slobodno parking-mesto u krugu KCS, već godinama, po pravilu izgleda nemoguće. Oni koji dovoze svoje srodnike ili prijatelje na pregled, moraju da parkiraju kilometrima daleko. Bolesnici posle operacija, sa svežim ranama, primorani su da pešače stotine metara kako bi stigli do bolnice.

GUŽVA Vozila ostavljaju i zaposleni i pacijenti, Foto Z. Jovanović

Da je pisanje "Novosti" urodilo plodom, ali i apeli osoblja, dokaz je javna prezentacija ovog projekta za izgradnju parkirališta koga su oglasili Ministarstvo građevinarstva i Sekretarijat za urbanizam grada Beograda. Projekat je na javnom uvidu od danas do 14 maja, u zgradi gradske uprave, a izradio ga je IBM CONSULT DOO iz Beograda.

Garaža bi trebalo da bude smeštena na severozapadnom delu parcele, a njenom gradnjom će se omogućiti racionalnije korišćenje bolničkog kompleksa koji je sada zakrčen vozilima.

"Vrabac servis"

UNUTAR Kliničkog centra Srbije u planu je da bude uveden "Vrabac servis". Ovo je prošle godine otkrio gradonačelnik Zoran Radojičić, predstavljajući Plan održive urbane mobilnosti u periodu od 2020. do 2030. godine. Ideja je da "vrabac" vozi putnike, kako bi izbegli šetanje od jedne do druge klinike.

Parkiralište pripada tipu velikih garaža i u njega će se ulaziti Ulicom Koste Todorovića. Imaće 102 parking-mesta u podrumu, 89 u prizemlju, po 109 na prvom, drugom i trećem spratu i 121 mesto na krovnoj etaži. Za invalide je rezervisano 65 mesta. Planom je predviđena interna saobraćajnica za jednosmerno kretanje vozila do isturenog dela za urgentan prijem pacijenata. Biće izgrađena i požarna jednosmerna ulica kako bi se omogućilo gašenje požara u KCS i u garaži. Sa spoljne strane parkirališta, biće napravljeno osam parking-mesta.

Foto Z. Jovanović

Kako se navodi u dokumentaciji, za 4.500 postelja i 7.500 zaposlenih, prema postojećim normativima za parkiranje potrebno je 1.125, odnosno 2.140 parking-mesta, što je ukupno 3.265 mesta za ostavljanje vozila. Koliko ih je sada, u dokumentaciji se ne navodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju