U SKADARLIJU POČETKOM MAJA: Pri kraju poslednja faza rekonstrukcije čuvene boemske četvrti (FOTO)

Š. MAROVIĆ

17. 04. 2021. u 14:15

RADOVI na trećoj, poslednjoj fazi rekonstrukcije Skadarske ulice privode se kraju, a sve će prema najavama nadležnih biti završeno posle 1. maja.

У СКАДАРЛИЈУ ПОЧЕТКОМ МАЈА: При крају последња фаза реконструкције чувене боемске четврти (ФОТО)

Foto: Z. Jovanović

Kako je za "Novosti", ranije istakao, glavni gradski urbanista Marko Stojčić, ukoliko se uređenje oduži koji dan, to će biti ono na bočnim trotoarima i neće ometati kretanje pešaka.

Reporteri "Novosti" su posetili Skadarliju i uverili se da je na gradilištu kao u košnici. Neimari uređuju oko 3.200 kvadratnih metara prostora od česme do restorana "Tri šešira", kako bi sve bilo spremno za početak letnje turističke sezone. U tu svrhu biće zamenjeni glavna kaldrma i trotoari, zasađeno drveće, a posetioce i goste grada sačekaće nova ulična rasveta.

- Trenutno se ugrađuje kamen na trotoarima, kako bi ugostitelji mogli da pripreme bašte restorana na vreme - istakli su za "Novosti", radnici koje smo juče zatekli na veoma aktivnom gradilištu. - Prvo se postavlja suva mešavina od cementa i peska, potom ide cementno mleko na koje se ugrađuje odblutak, odnosno sitan kamen. Potrebno je da prestoji jednu noć kako bi očvrsnuo, a onda mu je vek trajanja sto godina. Sve se radi temeljno i od najkvalitetnijih materijala. Pre toga, a posle raskopavanja stare i dotrajale kaldrme, radnici "Vodovoda" obnovili su kanalizacionu i vodovodnu mrežu, a zamenjene su i i telekomunikacije i elektroenergetika.

Skadarliju će krasiti i novi mobilijar. Cilj je da ulica zadrži autentični izgled, ali u obnovljenom i ulepšanom ruhu. Zbog toga će kaldrma biti prilagođena lakšem kretanju ljudi, a zasađena su i stabla lipe. Na obnovi jednog od turističkih dragulja prestonice pored "Invest gradnje" i "Beograd puta" učestvuju radnici "Vodovoda" i "Javnog osvetljenja".

- Rasveta se trenutno postavlja duž celog rekonstruisanog dela, tako da će posao ovih dana biti završen - kažu radnici ovog preduzeća. - Postavili smo nov sistem javnog i dekorativnog osvetljenja, dok su kolege iz EPS-a uradili nove instalacije struje. Stubovi koji su sada postavljeni daće potpuno drugačiji izgled ovom delu grada.

DVE GODINE PAUZE

PRVA faza uređenja Skadarske ulice završena je na potezu od Cara Dušana do Gospodar Jevremove. Potom su 2018. godine usledili radovi na deonici Ulice Strahinjića Bana, od Skadarske do Francuske, zatim deonica Skadarske, od Bulevara despota Stefana do Zetske i Simine ulice, kao i rekonstrukcija Ulice Emilijana Josimovića i dela Simine, do Francuske ulice.

Uređenje čuvene četvrti počelo je u julu 2017, kada je završena Skadarlijska česma, dok je kaldrma neimare dočekala 16. oktobra iste godine. Gradski oci su kao rok za završetak isticali proleće 2018, što je prolongirano bezbroj puta, pa će rekonstrukcija turističkog simbola prestonice posle tri i po godine konačno biti privedena kraju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju